SIÇANLARDA (RATLARDA) ÖSTRÜS SİKLUSUNUN FARKLI EVRELERİNDE VİTAMİN-A, E, C VE BETA-KAROTEN İLE SERUM ÇİNKO, BAKIR VE SELENYUM'UN ENDOKRİN DENGEYE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ - ÇİÇEK, MUAMMER BEYTULLAH (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi SIÇANLARDA ( KATLARDA ) ÖSTRÜS SİKLUSUNUN FARKLI EVRELERİNDE VİTAMİN-A, E, C VE 0-KAROTEN İLE SERUM ÇİNKO, BAKIR VE SELENYUM'UN ENDOKRİN DENGEYE BAĞLI OLARAK DEĞİŞİMİ Muammer B. ÇİÇEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2001, sayfa: 34 Östrüs siklusu boyunca organizmada gerek iz element ve gerekse bazı vitamin seviyelerinde önemli değişiklikler oluşmaktadır. Bu çalışmada; sıçanlarda östrüs siklusunun farklı evrelerinde serum vitamin-A, E, C ve p-karoten ile çinko, bakır ve selenyumun endokrin dengeye bağlı olarak değişiminin tespiti amaçlanmıştır. Araştırmamız süresince toplam 28 adet (n=28) Wistar sıçan (rat) kullanıldı. Vajinal smear yöntemiyle sıçanlarda östrüs siklusunun dört farklı safhasının her biri için yedişer adet sıçan kullanıldı. Daha sonra sıçanlar dekapite edilerek serumları alındı. Alınan serumlarda vitamin-A E, C, P-karoten ve selenyum ile çinko miktarları tespit edildi. Deney sonuçlarımıza göre A E ve C-vitaminleri östrüs safhasında en yüksek, proöstrüs safhasında ise en düşük değerde; p-karoten miktarı en yüksek diöstrüs-2 safhasında, en düşük diöstrüs-1 safhasında bulunmuştur. Selenyum miktarı en yüksek östrüs safhasında, en düşük proöstrüs safhasında tespit edilmiştir. Çinko miktarı en yüksek diöstrüs-1, en düşük diöstrüs-2 safhasında bulunmuştur. Balar analizlerinde anlamlı sonuçlar elde edilemediğinden, değerlendirmeye alınmamıştır. Bu sonuçlar östrüs siklusunun farklı evrelerindeki hormonal değişim ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır. Anahtar kelimeler: östrüs siklusu, A-vitamini, E-vitamini, C-vitamini, p-karoten, Çinko, Selenyum, Balar. Bu tez FÜNAF 342 nolu proje olarak desteklenmiştir.
Variation in the concentration of zinc, copper, selenium, vitamin-A, E, C and beta-carotene during different phases of estrus cycle depending upon endocrinological balance in rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology