KULLUKTAKİ DENGE UNSURU OLARAK AZİMET VE RUHSAT İLİŞKİSİ - ATİK, SEFA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Bu çalışma İslam Hukuk alanında, müslümanın kişisel ve sosyal hayatıyla yalandan ilgili olan iki kavramı incelemektedir. Azimet ve ruhsat nedir? Ruhsat; rahatlık, kolaylık, ayrıcalık anlamlarında, azimetin karşılığı olan bir kavramdır. Azimet ise ikinci dereceden kurallar olan ruhsatın karşılığı olarak, yine birinci dereceden kurallar olarak konulan genel emirlerdir. Ruhsat, dini emirlerin zorluktan kolaylığa doğru yumuşadığım gösterir. Ruhsat; İslam Hukukunun, hayata ve o hayatın şartlarına uyumunu sağlar. Yine ruhsat mükellefin fiillerinin Allah tarafından yumuşatıldığını gösterirken azimet ise aksine mükellefin olağan durumlarıyla ilgili olan Allah'ın kurallarım gösterir. Çünkü İslam Dini ve İslam Hukuku insanlara rahmet olarak gönderilmiştir.Anahtar Kelimeler: İslam Hukuku, azimet, ruhsat, kulluk, tahfif, teysir, denge, maslahat, zaruret.

This study about two concepts vhich closely interested in the individuals and social lives of müslims in islamic Criminal Low area. What daoes azimet and ruhsat? The ruhsat means; relief, concession, comfort, privelege, easiness opposite to azimet (obligation). The meaning of azimet is a rule that is established for something whith a primary status in contrast ruhsat is a rule that is made whit scondery status. Azimet points those general rules established by Allah which are not peculiar to circumstances of mükellef. The ruhsat (relief-concession) points out the soften way of religious commands from difficulty to easiness. And this situation shows adaptation of islamic Criminal Low to the conditions of life and its circumstances. Because, İslam Religion and islamic Criminal Low which was sent as a mercy to all mankind.Key Words: Islamic Criminal Low, azimet (obligation), rukhsah (relief- concession), worship, lighten, easiness, balance, profit, necesitty.
Relation of azimet and ruhsat as an element balance in worshipping
Keywords: Din; Religion