DERİ YARALARINDA ÇEŞİTLİ DİKİŞ MATERYALLERİNİN YARA İYİLEŞMESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - GÜLBENAT, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışmada ratlarda oluşturulan deri yaralarında yaygın olarak kullanılan ipek iplik, polipropilen ve daha az yaygın olarak kullanılan tıbbi doku yapıştırıcı ve cilt staplerinin iyileşme üzerine etkilerinin karşılaştırmalı olarak değerlendirmelerinin yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada toplam 60 adet 2 aylık winstar albino erkek rat kullanıldı. Denekler rastgele 5 ana gruba ayrıldı (n=12). Her bir grup kendi içerisinde 7 ve 14 günlük postoperatif takipleri yapılmak üzere 6'şar adetlik 2 alt gruba ayrıldı. 6 mg/kg dozunda kas içi Xylazine hydrochloride (Rompun, Bayer 23,32 mg/ml) ve 85 mg/kg kas içi Ketamin hydrochlorur (Ketalar, Parke-Davis, 50 mg/ml) uygulamaları ile anestezi sağlandı. Birinci grupta ( n=12) uluslararası standart 0 ipek iplik kullanıldı, ikinci grupta (n=12) uluslararası standart 0 polipropilen kullanıldı, üçüncü grupta (n=12) tıbbi doku yapıştırıcı kullanıldı, dördüncü grupta (n=12) doku stapleri kullanıldı, beşinci grup ise kontrol grubudur (n=12). Biyokimyasal sonuçlar antioksidan özelliğin yapıştırıcı ve stapler grubunda daha iyi olduğunu göstermiştir (P <0.001). Histopatolojik bulgular ise ensizyon yaralarında iyileşmede en iyi yara iyileşmesi sonuçlarının stapler grubunda olduğunu göstermiştir.Sonuç olarak ensizyonel deri yaralarında staplerin rahatlıkla kullanılabileği kanaatine varıldı.

In this study was aimed to make comparative evaluations of the effects of silk yarn, polypropylene and less commonly used medical tissue adhesives and skin staples on healing in skin wounds created in rats. A total of 60 2-month-old winstar albino male rats were used in the study. Subjects were randomly divided into 5 main groups (n=12). Each group was divided into 2 subgroups of 6 units for 7-and 14-day postoperative follow-ups. 6 mg/kg doses xylazi hydrochloride (romp of Bayer 23,32 mg/mL) and 85 mg/kg Ketamine hydrochlorur (Keta are Parke- Davis, 50 mg/ml) were anesthetized with i.m. applications. In the first group ( n=12) international standard 0 silk yarn was used,in the second group (n=12), international standard 0 polypropylene was used,in the third group (n=12), medical tissue adhesive was used,in the fourth group (n=12) tissue staples were used,the fifth group is the control group (n = 12) Biochemical results showed that the antioxidant property was better in the adhesive and stapler group (P <0.001). Histopathological findings showed that the best wound healing results in incision wound healing were in the stapler group. As a result, it was concluded that staples could be easily used in incisional skin wounds.
Various stitches in skin wounds wound healing of materials comparison of the effects on
Keywords: Veteriner Hekimliği