Effects of Interferon Beta-1a on Cognitive Functions in Patients with Multiple Sclerosis Evaluated by P300 - Berilgen, M. Said; Kansız, Fatma; Bulut, Serpil; Müngen, Bülent (Fırat University, 2005)
Objectives: Multiple sclerosis is disease that is characterised by pathological demyelination, inflammation and sclerosis in central nervous system and is occasion motor, sensorial, cognitive and a lot of dysfunction. In this study P300 test is used as a neurophysiologic method for evoked potentials at the patients who received IF beta-Ia treatment in the MS clinic. The study was aim to search the effect of IF beta-Ia on cognitive function with MS patients. Materials and Methods: The study group was included twenty patients RR-MS who received IF beta-Ia treatment. Control groups were included twenty healty volunteers who have any systemic or neurologic disease. In both study and control groups standart 'odd ball paradigma' used for obtaining P300 test. After the first P300 test interferon beta-1a (Rebif 44 microgram prefiiled injector, 3 times a week and subcutenous) administered to the study group patients. P300 test were applied to both of the groups 2 times in 6 months intervals. Results: There were no statistically significant differences at P300 latency and amplitude values at 6th month of both study and control groups (p>0,05, Mann-Whitney test). No statistical significant correlation obtained between pre and post-treatment disease duration, EDSS score, P300 amplitudes and latency values in the patient group (p>0,05, Wilcoxon test). Conclusion: The results of this study show that prospective studies and larger series needed for determination of the effect of interferon beta-Ia on cognitive function by using P300. ©2005, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi

Amaç: Multiple Skleroz (MS), merkezi sinir sisteminde enflamasyon, demiyelinizasyon ve glial skleroz oluşturarak motor, somatosensoriyal, serebellar, görme ve kognitif işlev bozuklukları gibi çok değişik semptomlara yol açabilen bir hastalıktır MS hastalarının kognitif fonksiyonlarını değerlendirmek için, nöropsikolojik testler ile birlikte veya tek başına elektrofizyolojik bir test olan P300 potansiyelleri kullanılabilmektedir. Bu çalışma; MS polikliniğinde izlenen ve interferon beta-1a (IFβ-Ia) tedavisi başlanan hastaların kognitif işlevlerini olaya ilişkin uyarılmış potansiyel- P300 testi ile değerlendirerek, IFβ-Ia tedavisinin kognitif fonksiyonlar üzerine herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya relapsing-remitting multipl skleroz (RR-MS) tanısı konulan ve IFβ-Ia tedavisi verilen 20 hasta alındı. Yaş ve cinsiyet uyumlu 20 sağlıklı gönüllüden kontrol oluşturuldu. Çalışma grubunun 0. ve 6. aylardaki P300 latans ve amplitüd değerleri kontrol grubu ile ve hasta grubunun kendi içinde karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışma grubunun 0. ve 6. ay P 300 latans ve amplütüd değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel bir anlamlılık saptanmadı (p>0,05). Ayrıca çalışma grubunun 0. ve 6. aydaki P300 latans ve amplütüd değerleri sağlıklı kontrol grubuna göre daha uzun olmasına karşın istatistiksel olarak bir anlamlılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu bulgulara göre; MS'te atak sıklığı, MRI'daki lezyon yükü ve hastalık progresyonu üzerine tedavi edici etkisi olduğu ileri sürülen IFβ- Ia'nın, kognitif fonksiyonlar üzerine bir etkisinin olamayabileceği düşüncesi ortaya çıkabilmektedir. Bununla birlikte bu etkinin değerlendirilmesi için, daha uzun takip süresi ve daha fazla hasta içeren gruplardan oluşturulan çalışmalara gereksinim olduğunu sonucuna varılmaktadır. ©2005, Fırat Üniversitesi, Tıp Fakültesi
İnterferon Beta-1a'nın Multipl Skleroz Hastalarında Kognitif Fonksiyonlar Üzerine Etkisinin P300 ile Değerlendirilmesi