MUALLİM KÂZIM UZ VE MÛSİKÎ - Demirtaş, Yavuz (My University, 2015)
II. Mahmud (ö. 1839)'un 1826 yılında lağvetmiş olduğu Mehterhâne'nin yerine kurulan Muzıka-i Hümâyun'da Batı Mûsikîsi eğitimi alan müzisyenlerden Türk Mûsikîsi'ne de vâkıf ve muhib olanlar, Türk ve Batı Mûsikîsi'ni nazarî açıdan karşılaştıran mûsikî eserleri meydana getirmiş, pek çok eseri notaya alarak unutulmaktan kurtarmış, böylece Türk Mûsikîsi'nin gelişimine ve dağarcığının zenginleşmesine katkıda bulunmuşlardır. Bahsi geçen müzisyenlerden biri de, çalışmamıza konu olan Muallim Kâzım Uz'dur. Muzıka-i Hümâyun'daki görevinden dolayı Batı Mûsikîsi'ne, Klasik Türk Mûsikîsi'nin son büyük bestekârı Zekaî Dede'den almış olduğu derslerden dolayı da Türk Mûsikîsi'ne vâkıf olan bu değerli şahsiyet, sahip olduğu zengin mûsikî bilgisi sayesinde, nazarî ve amelî sahada birçok eser vücûda getirerek, yaşadığı zaman diliminde zor günler geçiren Türk Mûsikîsi'ne büyük hizmetlerde bulunmuştur. Bu özelliklerinden dolayı Türk Mûsikîsi'nin köşe taşlarından biri olduğuna inandığımız Kâzım Uz'un hayatı ve mûsikîşinaslığına dair müstakil bir çalışmanın yapılmamış olması, bizde, konuyla ilgili bir çalışma yapılmasının gerekli olduğu kanaatini uyandırmış ve neticede bu çalışmanın ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Keywords: Müzik