Ca- Fe- Si granatlarda raman spektroskopi uygulaması, mineralojik ve jeokimyasal özellikleri - Kılıç, Ayşe Didem; Arslan, Gizem (My University, 2018)
Raman spektroskopi tekniği bir kayaç veya mineral örneğinin belirlenmesi için kullanılan biryöntem olmakla beraber, mineral gruplarındaki minerallerin türü, kapanım mineralleri,minerallerin kristal yapıları ve kristal enerjisinden sıcaklık değişiminin belirlenmesi içindekullanılır. Granat grubu minerallerin raman spektralarından, granat türü, raman pik değeri vedeğişiminden, bağ enerjisi, katyon hareketliliği, kristal içi deformasyonu,..vb gibi birçok veri eldeedilir. The working area is located in the skarn zones between the re-crystallized lime stones of theMalatya Metamorphic rocks (Permo-Triassic) and tonalities of the Polat Granitoid (UpperCretaceous) based Malatya- Polatlı county in the northeast of Eastern Turkey.Malatya metamorfitlerindeki granatların EMPA bileşimi, Andradit 43.95-45.06 Grossular 22.32-23.08Pirop 21.41-23.58 olup, granat türü andradittir. Bazı granatlarda gözlenen renk değişimi bileşimselzonlanmayı karakterize etmektedir. Bu granatlarda, andraditle Grossulare geçişler görülmektedir.Bileşimsel zonlanma, granodiyorit/diyoritik ana kütleden, karbonatlı yan kayaç arasında vemagmatik kütlenin sokulumu esnasında gelişen granatları işaret eder. Dokanak zonunda gelişenmetazomatizma sırasında, akışkandaki Al, Fe, Si, karbonat kayaçlardaki Kalsiyumlu akışkanlarlareaksiyona girerek, andradit granatları oluşturur. Raman pik verileri, mineralojik veriler vekimyasal bileşim birbiriyle uyumludur ve tipik andradit granat özelliği göstermektedir. Andraditgranatlarda kapanım olarak; CO 2 , halit, silvin ve hidroksil iyonunun belirlenmiş olması ve OHabsorpsiyonunu gösteren raman pik değeri, granatların metasomatizmasında açığa çıkanakışkanların çeşitliliğini gösterir.
Keywords: Spektroskopi; Jeokimya ve Jeofizik; Mineraloji