DİŞHEKİMLİĞİ PRATİĞİNDE EN SIK KULLANILAN 3 FARKLI SERT BESLEME MATERYALİ VE 1 ADET OTO POLİMERİZAN AKRİLİK REZİNİN POLİMERİZASYON DEĞERLERİNİN ÖLÇÜLMESİ: BİR LABORATUVAR ÇALIŞMASI - Agüloğlu, Süleyman; Güven, Sedat; Demirci, Fatih; Aydoğdu, Yıldırım; Eratilla, Veysel; Yıldız, İsmail (My University, 2015)
Amaç: Bu çalışmamızda 3 farklı sert besleme materyali ve 1 adet oto polimerizan akrilik rezin arasındaki polimerizasyon özellikleri karşılaştırıldı. Ağız içi ortamı taklit eden bir alet vasıtasıyla, polimerizasyon süresi, polimerizasyon sıcaklığı ve entalpideki değişiklik değerlendirildi. Materyal ve Metot: Çalışmamızda 3 farklı sert besleme materyali (Ufi Gel Hard, Elite Hard Relining, and GC Reline) ve 1 adet oto polimerizan akrilik rezin (SC Self-Cure Acrylic) kullanıldı. Deney Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi'nde gerçekleştirildi. Materyallerin analizinde, diferansiyel kalorimetri tarama cihazı (Sapphire-DSC) kullanıldı. Sonuçlar: Polimerizasyon esnasında entalpi değerindeki (p<0.001) ve sıcaklık değerindeki (p<0.05) değişimlerde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar bulundu. Sertleşme süresi açısından (p>0.05) ise materyaller arasında herhangi bir istatistiksel fark bulunmamıştır. Tartışma: Elite Hard Reline sert besleme materyali bütün kategorilerde en iyi sonuçları göstermiştir. GC Reline sert besleme materyalinin entalpi ve sıcaklık değerlerinde göstermiş olduğu sonuçlar bütün diğer materyallere oranla oldukça yüksek bulunmuştur
Keywords: Diş Hekimliği