Türkiye’nin doğusunda, Elazığ ilinde çocuklarda tonsillektomi ve adenoidektomi sıklığı - Polat, Cahit; Demirören, Kaan (My University, 2010)
Amaç: Bu çalışmada çocuklarda tonsillektomi ve adenoidektomi sıklığının sosyoekonomik düzeye göre belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Sosyoekonomik düzeyi birbirinden farklılık gösteren iki okulda bilgi formları dağıtılarak veriler toplandı. Formlarda çocukların yaşları, cinsiyetleri, tonsillektomi ve adenoidektomi geçirip geçirmediği, aile geçiminin nasıl sağlandığı ve ebeveynin eğitim durumu sorgulandı. Veriler istatistiksel olarak “Ki-kare” testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 775 çocuktan %4.9’u tonsillektomi, %2.7’si adenoidektomi, %2.1’i ise hem tonsillektomi, hem adenoidektomi geçirmişlerdi. Tonsillektomi ve adenoidektomi sıklığı sosyoekonomik düzeyi daha iyi olan okulda, aynı zamanda eğitim düzeyi ve ekonomik düzeyi daha iyi olan ailelerin çocuklarında istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olarak bulundu (p<0.01). Sonuç: Sosyo-ekonomik durumu iyi olan ailelerin çocuklarında tonsillektomi ve adenoidektomi sıklığının daha fazla oluşunun, çocukların sağlık sorunlarıyla daha iyi ilgilenmeleri ve sağlık imkanlarından daha kolay faydalanmaları sebebiyle olduğunu düşünüyoruz.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Kulak; Burun; Boğaz; Pediatri