Reprodüktif çağdaki kadınlarda üriner inkontinans prevalansı ve etkileyen faktörler - Özkan, Zehra Sema; Sapmaz, Ekrem (My University, 2014)
Amaç:Reprodüktif çağdaki kadınlarda üriner inkontinans (UI) prevalansını, UI’nın alt tipleri olarak stres (SUI), urge (UUI) ve miks (MUI) inkontinans oranlarını ve buna etki eden faktörleri araştırmak. Gereç ve Yöntem:Bu ileriye yönelik, randomize, kesitsel ça lışma 462 gönüllü kadının doldurduğu UI sorgulama form larının değerlendirilmesi ile yapıldı. Demografik özellikler, eğitim, aylık gelir düzeyi, obstetrik ve medikal, kontraseptif tercih bilgileri ve üriner inkontinans şikayetleri sorgulandı. Bulgular:Çalışmadaki kadınların ortalama yaş ve beden kitle indeksi (BKİ) sırasıyla 33.6±8.3 yıl ve 25.6±4.3 kg/m 2idi. Kadınların %31.4’ünde UI şikayeti mevcuttu. UI şikayeti olan kadınların da %57’sinde SUI, %34’ünde UUI ve %9’unda MUI mevcuttu. SUI prevalansının yaş, BKİ, doğum ve eğitimden etkilendiğini gözledik. UUI şikayet yaşı, SUI ve MUI şikayet yaşından daha küçük idi. SUI şikayeti en yüksek oranda 45 yaş üstü kadınlarda görülürken, bu oran yaşla doğru orantı gösteriyordu. Diabetes mellitusu olan kadınlarda UI daha yüksek oranda gözlendi. Sonuç:Üriner inkontinansın sadece menapozal dönemdeki kadınların değil, reprodüktif çağdaki kadınların da önemli bir problemi olduğu görülmektedir. Bizim popülasyomuz için SUI prevalansını etkileyen faktörler yaş, BKİ, diabetes mellitus ve doğum idi.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Üroloji ve Nefroloji