HİTİT ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞAN AKADEMİK VE İDARİ PERSONELİN FİZİKSEL AKTİVİTE VE BEDEN KİTLE İNDEKSİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - YAMANER, YUSUF BURAK (Fırat Üniveristesi, 2017)
Bu araştırmanın amacı; Hitit Üniversitesinde görev yapan akademik ve idari personelin fiziksel aktiviteye günlük hayatlarında ne kadar yer verdiğini ve bireylerin BKİ değerlerini incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Çorum Hitit Üniversitesinde akademik ve idari personel olarak çalışan ve fiziksel aktiviteye düzenli katılım sağlayan bireyler oluştururken, araştırma örneklemini ise rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 150 kadın (Ortyaş=34.87±5.786) ve 150 erkek (Ortyaş=34.91±5.021) toplam 300 (Ortyaş=34.89±5.408) yetişkin birey oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak; kişisel bilgi formu ile birlikte bireylerin BKİ değerlerini hesaplamak amacıyla boy ve kilo değerleri sorulmuştur. Katılan bireylerin egzersiz aktifliğini ölçmek amacıyla Craig ve ark. (2003) tarafından geliştirilen ve Türkçe adaptasyon çalışması Sağlam ve ark. (2010) tarafından yapılan "Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi-Kısa Form (IPAQ-SF)" kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistik dışında, çıkarımsal istatistiği ve farklılığı tespit etmek için Ki-Kare analizi uygulanmıştır. Toplanan veriler, SPSS 22.0 paket programında analiz edilmiştir. Sonuç olarak; düzenli fiziksel aktivite yapan akademik personel orta ve yüksek şiddetli aktiviteye katılımda idari personele göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Akademik personelin kendi içerisinde yaş dağılımlarına (29 yaş ve altı, 30-39 yaş arası ve 40 yaş ve üstü) göre ve tüm katılımcılar arasında fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki puan ortalamalarında anlamlı bir fark bulunmuştur. İdari personelin kendi içerisinde fiziksel aktiviteye katılım ile BKİ değer ortalamarı arasında anlamlı bir farklılaşma tespit edilmiştir. Hitit Üniversitesi akademik ve idari personeli arasında çalışmaya katılan bireylerin fiziksel aktivite düzeyleri incelendiğinde bireylerin fiziksel aktiviteye katılımları konusunda daha çok teşvik edilmelidir.

The objective of this study is to examine how much the academic and administrative staff at Hitit University involve physical activities in their daily life and the BMI values of individuals. While the target population of the study consisted of the academic and administrative staff at Çorum Hitit University who regularly participated in physical activities; the study sample consisted of 150 women (Aveage=34.87±5.786) and 150 men (Aveage=34.91±5.021) and totally 300 (Aveage=34.89±5.408) adults who were selected via random sampling method. In the study, the data were collected by using personal information form and questioning the length and weight values for calculating the BMI values of individuals. Exercise activeness of participants was measured by using "International Physical Activity Evaluation Questionnaire-Short Form (IPAQ-SF)", which was developed by Craig et al. (2003) for the purpose of measuring the exercise activeness of individuals and adapted into Turkish by Sağlam et al. (2010). The data were analyzed by using not only descriptive statistics, but also Chi-Square analysis for determining the inferential statistics and difference. The collected data were analyzed by using the SPSS 22.0 package software. As a consequence; it was osberved that academic staff who regularly did physical activites had a higher participation in moderate and high activities than administrative staff. A significant difference was determined between the physical activity score averages of all participants according to the age distributions of academic staff (29 years and younger, between 30-39 and 40 years and older). On the other hand, there was no significant difference between the physical activity participation and BMI value averages of administrative staff. Examining the physical activity levels of the academic and administrative staff at Hitit University who participated in the study; it is recommended to encourage individuals for physical activity more.
Investigation of physical activity and physical index levels of academic and administrative staff working at Hitit University
Keywords: Spor