Android ve Web Tabanlı Latin – Göktürk Yazı Sistemi Dönüştürücü Yazılımı - Çavdar, Tuğrul (Fırat University, 2017)
Türkler Göktürk alfabesini 850 yıllarına kadar kullanmış ve bu alfabeyle çok sayıda yazılı eser bırakmışlardır. Bu eserlerin dijital ortamlara aktarımı, Göktürkçenin bilgisayar dünyasında yaygın olarak kullanılamamasından dolayı çok yavaş olmaktadır. Son yıllarda geliştirilen Göktürkçe fontlarla Göktürkçenin bilgisayar dünyasına kazandırılması yavaş da olsa ivme kazanmaya başlamıştır. Bu çalışmada, Latin harfleriyle yazılmış metni Göktürk yazı sisteminin kurallarına uygun olarak Göktürk harfli metne dönüştüren, Android ve web tabanlı iki yazılım yapılmıştır. Çevirici, daha önce yazar tarafından tasarlanmış Unicode uyumlu Göktürkçe font kullanılarak gerçeklendiğinden dolayı üretilen Göktürkçe metindeki harfler evrensel kodlara sahiptir. Üretilen bu yazılımlar, Göktürkçe ile ilgili eğitimlerde, Göktürkçe yazılmış yapıtların sayısal ortama aktarılmasında, Türkoloji ve Türk Dili alanlarında kullanılabilecektir

Turks had used Old Turkic alphabet until AD 850s and built many monuments with this script. These monuments and scripts have been transferred to digital media very slowly because Old Turkic has not been commonly used in computer systems. Bringing Old Turkic to computer world has been more accelerated after developed Old Turkic fonts even if it is slowly. In this study, two software were implemented which transliterate a text written in Roman alphabet into a text written in Old Turkic alphabet in accordance with Old Turkic spelling rules. Because a Unicode-compatible Old Turkic font, which was developed by the author, was employed in the transliterator software, the characters in the generated Old Turkic text has universal codes. These developed software will be able to be used in trainings related to Old Turkic, transferring Old Turkic monuments and scripts into digital media, and also to be utilized in the areas of Turkology and Turkish Philology
Android and Web-Based Roman – Old Turkic Writing System Transliteration Software