2005-2007 yılları arasında Fırat Üniversitesi Hastanesindeki kistik ekinokokkoz olguları - Kaplan, Mustafa; Aygen, Erhan; Özyurtkan, Mehmet Oğuzhan; Bakal, Unal (My University, 2010)
Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hastanesinde kistik ekinokokkozun (KE) son yıllardaki durumunun belirlemesi amaçlanmıştır. Fırat Üniversitesi Hastanesi Genel cerrahi, Çocuk cerrahisi ve Göğüs cerrahisi kliniklerinde 01. 01. 2005-31. 12. 2007 tarihleri arasında tedavi uygulanan 84 KE hastası geriye dönük olarak değerlendirilmiştir. Hastaların 62’si Genel cerrahi, 12’si Çocuk cerrahisi ve 10’u Göğüs cerrahisi kliniklerinde tedavi edilmiş olup 46’sı kadın 38’i erkektir. Hastalardan 51’i Elazığ, 14’ü Bingöl, 9’u Tunceli ve 8’i Muş, 1’i Diyarbakır ve 1’i diğer illerden gelmişti. 84 hastanın 62’si il merkezinde, 18’i ilçe merkezinde ve 4’ü köyde yaşamakta idi. Kistik ekinokokkozun en sık yerleştiği organlar 67 ve 13 hasta ile karaciğer ve akciğerdi. Bunları karaciğer + akciğer + sürrenal yerleşimli ve dalak yerleşimli birer hasta izledi. Tedavi edilen kistlerin 81’i Primer, 3’ü ise Sekonder kist olarak değerlendirildi. Tanı için 33 hastada serolojik testlerin kullanılmasına gerek görülmediği buna karşılık tüm olgularda bir veya birkaç radyolojik yöntemin uygulandığı görüldü. Olguların cerrahi tedavilerinde daha çok parsiyel kistektomi ve kistektominin uygulandığı saptandı. Fırat Üniversitesi Hastanesinde 2005-2007 yılları arasında KE sıklığının 2-4/100,000 arasında değiştiği görülmüştür. Bu sonuçlara göre Elazığ’da KE hala önemli bir sağlık sorunudur.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Mikrobiyoloji