ATIK SU ARITMA TESİSİ TASARIMI, YAPIMI, İŞLETMESİ VE EKOLOJİK SİSTEME ETKİLERİ - GENÇ, ÜMİT (Fırat Üniveristesi, 2025)
Türkiye'deki şehirleşme sürecinin yanında, içinde bulunulan ekonomik koşullar, kentleşmenin zorunlu kıldığı birçok yatırımın yapılmasına imkân tanımaktadır. Bunun en başta gelen örneklerinden biri, kentlerimizdeki atık su toplama ve arıtma sistemleridir. Şehirde yaşamanın gereklerinden biri de kullanılmış suların toplanması ve alıcı ortama zarar vermeyecek şekilde arıtıldıktan sonra deşarj edilmesidir. Özellikle faydalı kullanım imkânları kaybolmamış alıcı ortamların mutlak korunması gereklidir. Bu sebeple Türkiye'deki tüm yerel yönetimlerin atık su arıtma sorunlarını günümüz modern ileri teknolojilere uygun çözümlerle giderilmesi gerekmektedir. Yapılacak bu tez çalışmasında şimdiye kadar yapılmış olan su arıtma sistemlerine alternatif olarak günümüz modern ileri teknolojiler kullanılarak yeni su arıtma tesisi tasarımı yapılarak yapım maliyetleri, enerji giderleri, işletme giderleri, su arıtma kapasiteleri ve doğaya deşarj edilen arıtılmış su ekolojik sisteme etkileri incelenerek buna uygun çalışma gerçekleştirilecektir.

In addition to the urbanization process in Turkey, the current economic conditions allow for many investments required by urbanization. One of the leading examples of this is the wastewater collection and treatment systems in our cities. One of the requirements of living in the city is to collect used water and discharge it after purification in a way that does not harm the receiving environment. It is necessary to absolutely protect the receiving environments, especially those whose beneficial use opportunities have not been lost. For this reason, all local governments in Turkey need to solve their wastewater treatment problems with solutions suitable for today's modern advanced technologies. In this thesis study, a new water treatment plant will be designed using today's modern advanced technologies as an alternative to the water treatment systems that have been built so far, and the construction costs, energy costs, operating expenses, water treatment capacities and the effects of the treated water discharged to the nature on the ecological system will be examined and a suitable study will be carried out.
The design construction, opera tion, and its effects on ecological system of waste water treatment plant
Keywords: İnşaat Mühendisliği