ÖĞRETMENLERİN BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GÖRE YETİŞTİRİLMESİ - BAYRAK, İLHAMİ (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi ÖĞRETMENLERİN BİLGİ TEKNOLOJİLERİNE GÖRE YETİŞTİRİLMESİ KONUMLARI: ATATÜRK, İNÖNÜ ve YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTELERİ ÖRNEĞİ İlhami BAYRAK Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı 1999. Sayfa 3 Yirminci yüzyılın ikinci yarısında bilimsel araştırmaların artması ile teknik araç ve gereçlerin kullanımının arttığı, yeni buluşlarla bir bilgi patlamasının olduğu ve eğitime olan talebin arttığı görülmektedir. Bilginin hakim olduğu toplumsal yaşam; çok hızlı bilgi artışı ve aktarımı, hızlı iletişim, yeni teknolojiler, ekonomiden diğer sosyal konulara kadar her alanda bilginin temel güç ve kaynak olduğu, hızlı değişim ve gelişmenin yer aldığı ve yaşamın tüm yönlerini etkileyen bir süreç olarak karşımıza çıkmıştır. Bilginin hızla geliştiği bir toplumda bilgi ağırlıklı ve disiplin alanına dayalı öğretmen yetiştirme yaklaşımları etkisiz kalmaktadır. Bu nedenle, öğretmen yetiştiren kurumlarda bilgi teknolojilerinden yararlanılarak bilginin kaynağını ve yeri geldikçe bu bilgilerden faydalanma yollarını ve kazandığı bilgi ve becerileri ile öğrencilerini en iyi şekilde yetiştirebilen öğretmen adaylarının yetişmesini sağlayacak yöntemlerin kullanılması gerekmektedir. Bilgi toplumu sürecine giren ülkemizde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesinin eğitim fakültelerinde yapılan araştırmada öğretim elemanları ve öğretmen adaylarının kişisel bilgilere ilişkin ve öğretimde bilgi teknolojisinin kullanımıyla ilgili yeterlikler üzerinde durulmuştur. Daha sonra eğitim aracı olarak bilgi teknolojilerine ilişkin öğretim elemanı ve öğretmen adaylarının yeterliklerine ilişkin bulguları çözümlemeye ve değerlendirilmeye çalışılmıştır. ANAHTAR KELİME: Bilgi Toplumu, Bilgi Teknolojileri, Yeterlik ve Gereklilik
Producing of teacher due to knowledge technologies
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training