Elit Kadın Futbolcularda Maç Öncesi ve Sonrası Ruminasyon, Spora Bağlılık, Psikolojik Sağlamlık ve İyi Oluş Düzeylerinin Değerlendirilmesi - Bakay, Mehmet; Arslan, Cengiz (İbrahim ERDEMİR, 2026)
Amaç: Kadın futboluna yönelik araştırmalar artmasına rağmen, kadın futbolcularda psikolojik faktörleri inceleyen çalışmalar hâlâ sınırlıdır. Bu araştırmanın amacı, elit kadın futbolcularda maç öncesi ve maç sonrası ruminasyon, spora bağlılık, psikolojik sağlamlık ve psikolojik iyi oluş düzeylerini değerlendirmek ve bu değişkenlerin yaş, spor deneyimi, menstrüasyon durumu ile lig düzeyine göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Yöntem: Bu çalışma, ilişkisel tarama modeli temelinde yürütülmüştür. Araştırmada, farklı liglerden 172 kadın futbolcunun psikolojik iyi oluş, ruminasyon, kısa psikolojik sağlamlık ve spora bağlılık düzeyleri yaş, spor deneyimi, menstrüasyon durumu ve lig düzeyine göre incelenmiş; ayrıca maç öncesi ve maç sonrası ölçümler karşılaştırılmıştır. Bulgular: Ölçümlerde psikolojik iyi oluş ön-test puanları, ruminasyon son-test puanları ile spora bağlılığın dinç olma ve odaklanma alt boyutlarında ligler arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p<0,05). Maç öncesi ve maç sonrası karşılaştırmalarda yalnızca psikolojik iyi oluş puanlarında anlamlı bir artış saptanmıştır (p<0,05). Korelasyon analizinde yaş ile spor yaşı arasında güçlü pozitif ilişki saptanmıştır (r=0,769; p<0,001). Ayrıca menstrüasyon durumu ile spora bağlılığın maç öncesi dinç olma ve odaklanma alt boyutları arasında negatif yönde anlamlı ilişkiler belirlenmiştir. Sonuç: Sonuç olarak, Süper Lig futbolcularının psikolojik iyi oluş ön-test puanlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar, kadın futbolcularda psikolojik özelliklerin lig düzeyine göre farklılaşabileceğini ve sporcuların psikolojik değerlendirme ve destek süreçlerinde lig düzeyinin dikkate alınmasının önemli olabileceğini göstermektedir.
Evaluation of Pre- and Post-Match Rumination, Sports commitment, Psychological Resilience and Well-Being Levels in Elite Female Football Players
Keywords: Kadın Futbolcular; Menstrüasyon; Psikolojik Faktörler; Psikolojik Sağlamlık; Ruminasyon