Son dönem böbrek yetmezliği hastalarında serum fetuin meprin düzeylerinin araştırılması - Koç, Özlem (Fırat Üniveristesi, 2026)
Son dönem böbrek yetmezliği (SDBY), malnütrisyon-inflamasyon-ateroskleroz (MIA) sendromu ile ilişkili, yüksek morbidite ve mortalite riski taşıyan kompleks bir klinik tablodur. Bu çalışmada, SDBY hastalarında kalsifikasyon ve metabolik yanıtlarla ilişkili fetuin-A ve fetuin-B ile doku hasarı ve inflamatuvar yanıt süreçlerinde rol alan meprin A ve meprin B düzeylerinin değerlendirilmesi; bu biyobelirteçlerin hemodiyaliz (HD) süreci, aterojenik risk, beslenme durumu ve inflamasyon belirteçleri ile ilişkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya 30 sağlıklı kontrol ve 30 HD tedavisi alan SDBY hastası olmak üzere toplam 60 birey dahil edilmiştir. Serum fetuin-A, fetuin-B, meprin A ve meprin B düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüş, hasta grubunda örnekler diyaliz öncesi ve sonrası alınmıştır. Biyobelirteçlerin aterojenik plazma indeksi (AIP), lipid profili, beslenme göstergeleri ve inflamasyon belirteçleri ile ilişkileri değerlendirilmiştir. SDBY hastalarında fetuin-A ve fetuin-B düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek, meprin B düzeyleri ise anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p<0,01). Fetuin-B düzeyleri HD sonrasında anlamlı olarak azalmıştır (p<0,001). Fetuin-A ile trigliserid düzeyleri arasında pozitif korelasyon saptanmıştır (r=0,474; p=0,008). Meprin A düzeyleri hemoglobin ile negatif (r=-0,587; p=0,001), ferritin ile pozitif (r=0,370; p=0,044) korelasyon göstermiştir. ROC analizinde meprin B yüksek ayırt edici performans göstermiş ve %100 özgüllük elde edilmiştir. Ayrıca AIP düzeyleri hasta grubunda anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,008). Sonuç olarak, fetuin-A, fetuin-B, meprin A ve meprin B'nin SDBY'de metabolik süreçler, HD'ye bağlı biyolojik değişiklikler, inflamasyon ve renal hasarla ilişkili potansiyel biyobelirteçler olarak değerlendirilebileceği düşünülmektedir. Bulguların daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler: Son dönem böbrek yetmezliği, fetuin-A, fetuin-B, meprin A, meprin B

End-stage renal disease (ESRD) is a complex clinical condition associated with malnutrition–inflammation–atherosclerosis (MIA) syndrome and carries a high risk of morbidity and mortality. This study aimed to evaluate the levels of fetuin-A and fetuin-B, which are associated with calcification and metabolic responses, and meprin A and meprin B, which are involved in tissue injury and inflammatory response processes, in patients with ESRD. We also investigated the relationships of these biomarkers with the hemodialysis (HD) process, atherogenic risk, nutritional status, and inflammatory markers. A total of 60 individuals were included in the study, comprising 30 healthy controls and 30 patients with ESRD receiving HD treatment. Serum fetuin-A, fetuin-B, meprin A, and meprin B levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay method. In the patient group, blood samples were collected before and after HD. The relationships between these biomarkers and the atherogenic index of plasma (AIP), lipid profile, nutritional indicators, and inflammatory markers were evaluated. Fetuin-A and fetuin-B levels were significantly higher, whereas meprin B levels were significantly lower, in patients with ESRD than in the control group (p<0.01). Fetuin-B levels decreased significantly after HD (p<0.001). Fetuin-A was positively correlated with triglyceride levels (r=0.474, p=0.008). Meprin A levels were negatively correlated with hemoglobin (r=−0.587, p=0.001) and positively correlated with ferritin levels (r=0.370, p=0.044). In receiver operating characteristic analysis, meprin B demonstrated high discriminatory performance and achieved 100% specificity. In addition, AIP values were significantly higher in the patient group (p=0.008). In conclusion, fetuin-A, fetuin-B, meprin A, and meprin B may be considered potential biomarkers associated with metabolic processes, HD-related biological alterations, inflammation, and renal injury in ESRD. These findings should be confirmed in larger, multicenter, prospective studies. Keywords: End-stage renal disease, fetuin-A, fetuin-B, meprin A, meprin B
Evaluation of serum fetuin-A, fetuin-B, meprin A and meprin B levels in patients with end-stage renal disease
Keywords: İç Hastalıkları