Çarpma yükü etkisinde sandviç plakların şekil optimizasyonu - Savas, Sedat; Bakır, Dursun (My University, 2021)
Çarpma yükü altındaki plakların davranışı statik yüklemelerin aksine farklılık göstermektedir. Cismin plağaçarpma anında ve cismin plaktan teması kestikten sonrada plaktaki gerilme dağılımları değişmektedir. Yaptığımızçalışmada bu gerilme değişimlerini hesaba katarak iki plak levhası arasına konulan çekirdek malzemesigeometrisinin şekil optimizasyonu amaçlanmıştır. Bu amaçla önce mekanik özellikleri bilinen polipropilen sandviçlevha üzerinde çarpma deneyi yapılmıştır. Deney sonucunda plakta oluşan çökme değeri sınırlayıcı olarakseçilerek plaklar arasındaki şeklin geometrisinin optimizasyonu yapılmıştır. Yapılan optimizasyon hesaplamalarıANSYS LS-DYNA paket programına ait APDL programlama dilinde yazılmıştır.
Keywords: Mühendislik; Makine; İmalat Mühendisliği; Polimer Bilimi