Beyindeki Mitokondriyal Eşleşme Bozucu Proteinler: Yapısı, İşlevi Ve Fizyolojik Rolleri - Erden, Yavuz; Tekin, Suat; Kırbağ, Sevda; Sandal, Süleyman (My University, 2015)
Mitokondriyal anyon taşıyıcı protein ailesinden olan eşleşme bozucu proteinler (UCP), farklı dokulara özgü dağılımları ve bu dokulardaki kendilerine özgü fizyolojik işlevleri nedeniyle önemlidirler. Kahverengi yağ dokuda bulunan ve bu ailenin en tanınmış üyesi olan UCP1, enerji metabolizması ile vücut sıcaklığının düzenlenmesinde görev alır. UCP ailesinin diğer üyeleri (UCP2, UCP4 ve UCP5) nöronal alanda geniş yayılım gösterir. Nöronal UCP'ler merkezi sinir sisteminde nöroendokrin fonksiyonların düzenlenmesi, serbest radikal oluşumu, nöroproteksiyon ve sinaptik iletimde görev alırlar. Bu derlemenin amacı nöronal UCP'lerin sahip olduğu fizyolojik rollerin daha iyi anlaşılmasını sağlamaktır.
Keywords: Nörolojik Bilimler; Fizyoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji