1-8 yaş arası sağlıklı çocuklarda hemostaz tarama testleri - Karakuş, Nimet; Yılmaz, Erdal; Akarsu, Saadet; Yaşar, Filiz; Aydınoğlu, Hakan; Yılmaz, Bayram; Aygün, A. Denizmen (My University, 1998)
Bu çalışmada yaş ortalaması 5.2±2.2 yıl olan 50 kız ve 5.0+1.9 yıl olan 50 erkek çocukta trombosit sayısı, ortalama trombosit volümü (MPV), kanama zamanı, protrombin zamanı (PZ) ve aktiveparsiyel tromboplastin zamanı (APTZ) belirlendi. Bulunan değerlerin yaş ve cinsiyete göre değişimi ve testler arasındaki ilişkiler araştırıldı. Tüm çocukların trombosit sayısı ile MPV arasında ters bir ilişki belirlen-di Cp=O.001). Erkek çocuklarda yaşla birlikte PZ (p=0.002) ve APTZ'nin (p=0.005) kısaldığı (olgunlaştığı); trombosit parametreleri ile APTZ'nin anlamlı korelasyonlar gösterdiği bulundu (trom-bosit sayısı-APTZ için p=0.023 ve MPV-APTZ için p=0.014). Bu sonuçlar, rutin hemostaz testlerinin yaş ve cinsiyet yanında trombosit parametrelerinden de etkilenebileceklerini göstermektedir
Keywords: Hematoloji