TUNCELİ/OVACIK'TA HIZIR ORUCU RÜYALARI - PERK, SEVAL (Fırat Üniveristesi, 2021)
En eski çağlardan itibaren insanların ilgisini çeken rüya ve rüyalardan yorum çıkarma günümüzde bir bilim haline gelmiştir. Bu bilimin aradığı sorular değişse de ilk insanlardan itibaren değişmeyen tek şey ise rüyaların gelecekte yaşanabilecek yaşantılara dair ipucu niteliğinde bazı sinyaller verip vermediği sorusuydu. Hızır rüyaları da geleceğe dair bilgi vermesinden dolayı Tunceli ve yöresinde oldukça önemsenmektedir. Bu rüyalar, sadece her yılın ocak ve şubat ayları arasındaki bir aylık süreçte görülmektedir. Tunceli ili, Ovacık ve diğer ilçelerini kapsayan çalışma alanımızda 164 rüya, kadın ve erkek 141 kişiye, sorular yüz yüze sorularak görüşülmüştür. Bu rüya örneklerinden 66 tanesini Freud, Jung, İbni Şirin, Nablusi ve Hızır rüyalarının yorumuna göre ayrı ayrı analiz edilmeye çalışılmıştır. Diğer örnekler ise yorumlanmadan yazılmıştır. Aldığımız rüyaların hepsinin de çıktığı ve diğer bilim insanları olan Freud, Jung yorumlamalarıyla bazı sembollerin örtüştüğü tespit edilmiştir.

Since the ancient times, dreams and dream interpretations that attracts peoples' attention have become a science today. Although the questions sought by this science have changed, the only thing that has not changed is the question of whether dreams give some clues about future experiences. The dreams of Khidr are very important in Tunceli and its region because they give information about the future. These dreams are only seen in the one-month period between January and February of each year. Our filed study involving 164 dreams,141 people (male and female) were interviewed by asking questions face to face in Tunceli province, Ovacık and other districts. 66 of the dream samples were tried to be analyzed separately according to the interpretations of Freud, Jung, İbn Sirin, Nablusi and Khidr dreams. Other examples are written without comment. In all the dreams we have analysed, it has been determined that some symbols correspond with other scientists such as Freud's and Jung's interpretations.
Perception of Hızır fasting dreams in Tunceli and its region
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı