Genel ortaöğretimde yapılan öğretmen planlarının okul müdürü ve öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi - Akpinar, Burhan; Özer, Bayram (My University, 2008)
Bu araştırmanın amacı, genel ortaöğretimde öğretmenlerin yaptığı öğretim planlarını, okul müdürü ve öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirmektir. Araştırma, on dört il merkezinde bulunan elli altı genel lisede görev yapan, okul müdürü ve çeşitli branşlardan toplam 558 öğretmen üzerinde yürütülmüştür. Veriler, açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşan anketlerle elde edilmiştir. Verilerin çözümlenmesiyle elde edilen bulgura göre, müdür ve öğretmenler yıllık ve günlük planları çok gerekli görmekte ve bu planların öğrenci merkezli yapılması görüşünü paylaşmaktadırlar. Her iki grup da, bu planlar konusunda kendilerini yeterli bulmaktadır. Ancak, müdürler öğretmenleri az yeterli bulmuşlardır. Ayrıca müdürler, öğretim planları konusundaki yardım ve rehberlik görevini çok benimsemekle birlikte, bu görevin öncelikle müfettişlere ait olduğunu belirtmişlerdir. Ancak, öğretmenler bu konuda yeterince yardım alamadıklarını belirtmişlerdir. Müdür ve öğretmenler, öğretim planlarının standartlaştırılması, planların öğretmen performansını değerlendirmede araç olarak kullanılması ve bu planların yasal zorunluluk olmaktan çıkarılması görüşlerine fazla sıcak bakmamaktadırlar. Araştırmada yer alan açık uçlu soruların analizinden, öğretmenlerin planlama sürecinde karşılaştığı sorunların başında zaman yetersizliği, programların fazla yüklü olması, öğrenci özelliklerini yeterince tanımama, bilgi eksikliği ve kaynak yetersizliğinin geldiği anlaşılmıştır.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları