Memluk Sultanı I. Baybars'ın 1277 yılındaki Anadolu seferi - Güneş, İbrahim (My University, 2010)
Selçuklu devlet adamlarının daveti ile Anadolu üzerine sefere çıkan Memlûk Sultanı Baybars, 1277 tarihinde Moğolların Selçuklu toprakları üzerinde konuşlandırdıkları askerlerini Elbistan'da kesin bir yenilgiye uğrattıktan sonra Kayseri şehrine girdi ve Selçuklu tahtına oturup adma da sikke bastırdı. Fakat Memlûk Sultanı, Selçuklu devlet adamlarının verdikleri sözü yerine getirmediğini görünce geri dönmek zorunda kaldı. Nitekim Anadolu üzerine gelen İlhanlı hükümdarı Abaka Han, bu topraklarda genel bir katliam emri vererek birçok insanı öldürttü. Bu tarihten itibaren Selçuklular yıkılmcaya kadar Moğol tahakkümünde kalacaklardır. Böylece Selçuklu tarihinde eşine az rastlanır bir yıkım ve baskı dönemi yaşanacaktır.
Keywords: Tarih