CUMHURİYET DÖNEMİ'NDE TURİZM VE TURİZM POLİTİKALARI - KIZILELMA, OLCAY (Fırat Üniveristesi, 2002)
YÜKSEK LİSANS TEZİ C U M 1 1 U R I Y ET D O N E M I N I) E TÜRKİYE'DE TURİZM VE TURİZM POLİTİKALARI OLCAY KIZI LELM A Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2002 ; Sayla :IX+98 Günümüzde insanların turizm olayı olarak nitelendirilebilecek seyahatlerinin tarihi çok eski dönemlere uzanmaktadır. Turizm olayı tarihin bilinen çağlarından günümüze her dönemde var olmuştur. Ancak içinde bulunulan şartları olumlu veya olumsuz yansımaları bazı dönemlerde turizmin yaygınlaşmasına bazı dönemlcrdede de aksi yönde etkilenmesine neden olmuştur. Turizm olayı XX. Yüzyılın ilk yıllarından itibaren anladığımız anlamda turizmin temel özelliklerini kazanmaya başlamıştır. Türkiye'de de dünya'daki turizmin gelişmesine paralel bir gelişme süreci yaşanmıştır. Turizm Bakanlığı her yeni kalkınma planında hedeflerini büyülterek ve bu büyüyen hedeflere yaklaşarak Türkiye'nin en önemli ekonomik sektörünü başarıyla temsil etmeye devanı etmektedir. Turizm, döviz ve istihdam yaratan özelliği ile ekonomik, insanların dinlenme ihtiyacım karşılayan ve farklı kültürleri bir araya getiren özelliği ile sosyo-külîürel, yarattığı kaynak kullanımları talepleri ile de çevreyi etkileyen bir faaliyettir. Dünyanın en hızlı gelişen sektörlerinden birisi olan turizm, döviz ve istihdam yaratıcı özellikler ile gelişmekte olan ülkeler için daha da büyük bir önem taşımaktadır. Anahtar kelimeler, Turizm, Türkiye, Ekonomi, Tarih, Döviz

SUMMARY MASTER THESIS cumhuriyet döneminde TÜRKfYEDE TURİZM VE TURİZM POLİTİKALARI OLCAY K1ZILELMA Fırat University The institute of Social Secienccs And Postgraduate Study in History 2002 ; Page :lX+98 At present, the history of humans' travels that can be regarded as tourism goes asfaras the oldest periods. The phenomena "tourism" exists in every period from the ages known to the present. But, the positive or negative reflections of the current conditions sometimes have Positively and in some other perods negatively contributed to turism. Since the first years of the 20 th century, tourism have started to achieve its basic features in the way we understand. Also in Türkiye, a developing process paraleli to the developing tourism in the world has taken place. From t he various models of management and organization to the present, now so-called Ministry of Tourism' sucessfully represents the most important economical sector of Türkiye by making its goals great in every new recovery plan and by coming closer to these enlarging objectives. Tourism is an economical activity with its features creating foreign exchange and employment, socio-cultural activity with its characteristics supplying people's resting needs and bringing different cultures together and an aclivitiy affecting the environment with demands of using sources. Tourism,one of the fastest devcloging sectors of the world, plays a very important role for the developine countries with Us features creating foreign exchange and employment. Keywords: Tourism, Turkey, Economy, Dale, Foreign exchange
Tourism and tourism politics in Republican Era
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Turizm; Tourism