TEVHİD-İ TEDRİSAT VE YABANCI OKULLAR - YAŞBAY, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi Tevhid-i Tedrisat Kanunu ve Yabancı Okullar Mehmet YAŞBAY Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Bölümü 2002 -Sayfa: 70 Osmanlıdan günümüze kadar gelen süreçte faaliyetlerini sürdüren yabancı okullar, Osmanlıda ilk olarak kapitülasyonlarla birlikte görülecektir. İlk yabancı okullar her ne kadar Osmanlı sınırlarında yaşayan yabancı çocukların eğitimi için ortaya çıkmış ise de daha sora birer misyonerlik yuvası haline dönüşmüştür. 19. yüzyıldan itibaren Osmanlıya ekonomik, siyasi, dini ve kültürel yönlerden büyük zararlar verecek olan bu yabancı okullar, özellikle Osmanlı devletinin yıkılışında başrollerden birini oynayacaklardır. Ayrıca bugün Ortadoğu'daki bir çok sorunun da temeli yabancı okullarla atılmış, günümüze kadar gelmiş olduğu bilinmektedir. Cumhuriyet döneminde ilan edilen Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim - öğretim tek çatı altında toplanmıştır. Ancak yabancı okullar Tevhid-i Tedrisat Kanunu'na uyumda oldukça zorluk çıkarmış ise de zamanla bu kanuna pek istekli olmasa da uymak zorunda kalmışlardır. Günümüzde halen faaliyetlerine devam eden bu okullardan bir çok ünlü politikacı, sanatçı, sporcu, ekonomist, bilim adamı yetişmiştir. Sonuç olarak eskisi kadar olmasa da günümüzde fâaliyet gösteren bu okullar Türk eğitim ve kültür hayatımıza etki etmektedir.

II SUMMARY Masters Thesis Tevhid-i Tedrisat Law and Foreign Schools Mehmet YAŞBAY Fırat University The Institute Of Social Sciences 2002 - Page : 70 The foreign colleges which have lasted their activities from the Ottoman period to the present time were firt seen with the capitulations. Although the first foreign schools were appeared in Ottoman Empire for the education of the foreigner students then they turned into the missionary functions. The foreign schools that gave a great deal of harm to the Otoman in the field of the economy, policy, religion and culture in the 19 th century took one of the first roles for the failure of the Otoman Empire. Mean while foreign schools are believed to cause many problems existing in the Middle East, and they still have existed. With the uniting of the education system declared during the republic, education and training system was brought together. Although foreign schools objected to obey the new education system at the beginning, but later they, too, had to obey it. Nowadays many popular politicans, actors, singers, painters, sportsmen and scientists graduated from the schools mentioned above which have still lasted their education and training. As result, although they are not so affective as they were in the past, the foreign scholls have an effect on the cultural and educational life in Turkey in our days.
Tevhid-i Tedrisat Law and foreign schools
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Tarih; History