SYNTHESIS, CHARACTERIZATION, AND DETERMINATION OF MECHANICAL PROPERTIES OF EPOXY NANOCOMPOSITES FROM REDUCED GRAPHENEOXIDE - MANGURI, HESHW ALI OMER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Epoksi, olağanüstü mekanik niteliklere, termal stabiliteye, kimyasal ve korozyon direncine, az büzülmeye, uygun fiyata ve üretim kolaylığına sahip, oldukça esnek ve yaygın olarak pazarlanan bir maddedir. RGO'nun olağandışı düzlemsel yapısı ve olağanüstü mekanik özellikleri, termal iletkenliği ve elektriksel iletkenliği, onu yüksek performanslı polimer nanokompozitlerin üretimi için oldukça umut verici kılmaktadır. Bir sonraki model taşıma motorları, halihazırda çalışmakta olan motorlara kıyasla daha yüksek bir mukavemet/hafiflik oranına sahip olacak şekilde geliştirildi; bu, karbon bazlı malzemelerden yapılmış kompozitler/nanokompozitlerin kullanılmasıyla elde edildi. Polimer bazlı nanokompozitler temiz polimerlerden farklı elektriksel, mekanik ve termal özelliklere sahip olduğundan yapışkan bileşenler gibi ilgili alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Mükemmel mekanik özellikler sergileyen epoksi/iletken dolgu nanokompozitleri piyasada oldukça umut verici bir malzeme olarak bilinmeye başlamıştır. Bu çalışma, grafen/epoksi nanokompozitlerin termal ve mekanik özelliklerini araştırmayı amaçlamaktadır ve bu çalışmada, indirgenmiş grafen oksit (rGO)-epoksi nanokompozitlerin hazırlanması için kolay ve düşük maliyetli bir yöntem benimsenmiştir. RGO, Doruk Grafen'den (Anbiokim Doruk, Türkiye) elde edildi ve Xışını kırınım analizi, Raman spektroskopisi ve Yüksek Çözünürlüklü Transmisyon Elektron Mikroskobu (HRTEM) ile karakterize edildi. rGO-Epoksi nanokompoziti (rGO %5) saf epoksiden %90 daha yüksek bir gerilim sergiledi. %1 rGO eklenmesiyle çekme mukavemeti, Young modülü ve darbe mukavemeti gibi mekanik özellikler sırasıyla %24, %16 ve %18 oranında arttırıldı. Gerilme-gerinim eğrisinin rGO ile çok iyi iyileştirildiği söylenebilir. Bu araştırmanın bir diğer amacı, nanokompozit epoksi/rGO'nun anti-radar özellikleri için dielektrik sabit test sonuçlarını elde etmektir. Bu testin sonuçlarından, epoksinin rGO ile karıştırılmasının dielektrik sabitini arttırdığı ve dolayısıyle antiradar olarak kullanılabilme potansiyeli taşıdığı sonucuna varıldı. rGO-epoksi nanokompoziti (rGO %3) saf epoksiden %87 daha yüksek bir dielektrik sabiti sundu. Oda sıcaklığında rGO içeriğinin artmasıyla termal iletkenlikler artma eğilimindedir. Kaydedilen maksimum termal iletkenlik, ağırlıkça %3 rGO/epoksi kompozit için 0,210 W/mK idi. Saf epoksi polimerin karşılık gelen termal iletkenliği 0,170 W/mK'dir.

Epoxy is a highly flexible and extensively marketed substance with exceptional mechanical qualities, thermal stability, chemical and corrosion resistance, little shrinkage, affordability, and simplicity of production. The unusual planar structure and exceptional mechanical characteristics, thermal conductivity, and electrical conductivity of rGO make it very promising for the production of high-performance polymer nanocomposites. The next model transport motors have been developed to possess a higher strength-to-light weight ratio compared to the motors already in operation, achieved by the use of composites/nanocomposites that are made from carbon-based materials. Since polymer-based nanocomposites have different electrical, mechanical, and thermal characteristics from clean polymers, they have been used extensively in related fields like adhesive components. Epoxy/conducting filler nanocomposites exhibiting excellent mechanical characteristics have become known as a very promising material in the market. This study aims to investigate the thermal and mechanical properties of graphene/epoxy nanocomposites and in this work, a facile and low-cost method was adopted to prepare reduced graphene oxide (rGO)-epoxy nanocomposites. The rGO was obtained from Doruk Grafen (Anbiokim Doruk, Turkey) and characterized by X-ray diffraction analysis, Raman spectroscopy, and High-resolution Transmission Electron Microscopy (HRTEM). The rGO-Epoxy nanocomposite (rGO 5%) presented a 90% higher strain than neat epoxy. With the addition of 1% of rGO, the mechanical properties such as tensile strength, Young's modulus, and impact strength were enhanced by 24%, 16%, and 18%, respectively. It can be said that the stress-strain curve is improved very well by rGO. Another purpose of this research is to dielectric constant test results for the anti-radar properties of nanocomposite epoxy/rGO from the results of this test. It can be seen that the epoxy mixing with rGO has increased the dielectric constant and thermal conductivity. These results show that the obtained nanocomposites have potential anti-radar because the rGO-epoxy nanocomposite (rGO 3%) presented an 87% higher dielectric constant than neat epoxy. The thermal conductivities tend to increase with increasing rGO content at room temperature. The maximum thermal conductivity recorded was 0.210 W/mK for the 3 wt% rGO/epoxy composite. The corresponding thermal conductivity of the neat epoxy polymer is 0.170 W/mK.
İndirgenmiş grafen oksitten epoksi nanokompozitlerin sentezi,karakterizasyonu ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi
Keywords: Kimya