ÖN ISITMA SICAKLIĞININ Ni3Al/NiAl/NiTi BİLEŞİKLERİNDEN OLUŞAN FONKSİYONEL DERECELENDİRİLMİŞ MALZEMENİN YAPISINA ETKİSİNİN İNCELENMESİ - Kılıç, Musa; Kırık, İhsan; Kurt, Bülent; Orhan, Nuri (My University, 2015)
Bu çalışmada, Ni3Al/NiAl/NiTi bileşiklerinden oluşan fonksiyonel derecelenmiş malzeme(FDM) kendi kendine ilerleyen yüksek sıcaklık sentezlemesi (KKIYSS) tekniği ile üretilmiştir. Bu üç farklı bileşiği oluşturacak tozlar hassas bir şekilde tartıldıktan sonra mekanik olarak karıştırılmış ve 200 MPa basınçla preslenmiştir. Preslenen numuneler, 200, 300 ve 400 °C ön ısıtma sıcaklıklarında yüksek voltajlı tutuşturma yöntemi (YVTY) ile argon gazı atmosferinde ateşlenerek üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen bu fonksiyonel derecelenmiş malzemelerin mikroyapıları optik mikroskop, Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ve X-Işınları Kırınım Cihazı (XRD) ile incelenmiş. Sonuç olarak, KKIYSS yöntemi ile her üç ön ısıtma sıcaklığında da fonksiyonel derecelenmiş malzeme başarıyla üretilmiş ve istenen metaller arası bileşikler elde edilmiş ancak arakesitlerde daha fazla ergime ve boşluk ile birlikte ana fazlar dışında fazların da oluştuğu görülmüştür.
Keywords: Metalürji Mühendisliği