ELAZIĞ İLİ PALU İLÇESİ HALK İNANIŞLARI - AYDIN, ÖZKAN (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada Elazığ İli Palu ilçesinin Halk İnanışları ele alınmıştır. Araştırma alanı Palu ilçesi ve köyleri ile sınırlandırılmıştır. Çalışma, üç ana başlıktan oluşmaktadır. Giriş başlığında Palu ilçesinin coğrafi, fiziksel, ekonomik ve sosyal yapısı hakkında da genel bilgiler verilmiştir. İkinci başlıkta geçiş dönemi ile ilgili halk inanış ve uygulamaları; doğum, evlilik ve ölüm ile ilgili olacak şekilde gruplandırılarak anlatılmıştır. Üçüncü başlıkta tabiatla ilgili inanışları; su, yağmur, ağaç, ateş, hayvan ve taş-kaya ile ilgili inanç ve uygulamalar ile Palu ilindeki ziyaret kültürü ve ziyaret yerleri ile ilgili bulgular ortaya konulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden literatür taraması ve saha araştırması tekniği kullanılmış olup, saha araştırmasında mümkün olduğu ölçüde yüz yüze görüşülmüştür. Ulaşılan verilerin Dinler Tarihi açısından değerlendirilmesinde deskriptif ve fenomenoloji metotları kullanılmıştır. Anahtar Kelimeler: Dinler Tarihi, Halk İnançları, Palu, Kült, Kültür

In this study, the Folk Beliefs of Palu district of Elazığ Province are discussed. The research area is limited to Palu district and its villages. The study consists of three main headings. In the introduction title, general information about the geographical, physical, economic and social structure of Palu district is also given. In the second heading, public beliefs and practices regarding the transition period; They are grouped and explained regarding birth, marriage and death. In the third heading, beliefs about nature; Findings about beliefs and practices related to water, rain, trees, fire, animals and stones and the visiting culture and visiting places in Palu province have been revealed. Literature review and field research techniques, which are qualitative research methods, were used in the study, and face-to-face interviews were conducted as much as possible during the field research. Descriptive and phenomenological methods were used to evaluate the data obtained in terms of History of Religions. Keywords: History of Religions, Folk Beliefs, Palu, Cult, Culture
Folk beliefs of Palu district of Elazığ province
Keywords: Din