Elazığ yöresi koyunlarında mide-bağırsak nematodlarının yaygınlığı - Köroğlu, Ergün; Şimşek, Sami; Dilgin, Nurettin; Gültekın, Ibrahım; Altaş, Mehtap Gül (My University, 2001)
Elazığ yöresi koyunlarında mide-bağırsak. nematodlan ve bunların yaygınlık oranlarını belirlemek amacıyla Şubat 1998-Şubat 2000 tarihleri arasında yapılan bu çalışmada, 150 koyunun mide ve bağırsakları incelenmiştir. İncelenen 150 koyunun 134'ü (%89.33) nematodlarla enfekte bulunmuş ve bunlarda 26 tür nematod saptanmıştır. Enfekte koyunlardan 63879 adet nematod toplanmış ve ortalama parazit sayısı koyunlarda 476.71 adet olarak belirlenmiştir. Bir hayvanda bulunan toplam parazit sayısı 1-3223 adet, tür sayısı ise 1-11 olarak saptanmıştır. Enfekte koyunlarda en çok görülen türler Marshallagia marshalli (%66.67), Ostertagia circumcincta (%62.67), O.occidentalis (%42), O.trifurcata (%24.67), Trichuris ovis (%28.67), Trichuris skrjabini (%20.67), Nematodims abnormalis (%18.67), Teladorsagia davtiani (%14) ve N.filicollis (%13.33) olarak belirlenmiştir. Koyunlarda en fazla görülen Marshallagia marshalli ve Ostertagia türleri yılın tüm aylarında görülürken, Ostertagia türlerinin hayvanlardaki parazit sayısı Haziran, Temmuz, Ekim, Kasım ve Aralıkta yüksek, diğer aylarda düşük sayıda bulunmuştur. M.marshalli Mart-Eylül aylannda düşük, diğer aylarda yüksek bulunmuştur. Trichostrongylus türleri Şubat ayında görülmemesine rağmen, diğer aylarda düşük düzeylerde, Nemat&dirus türleri ise Mayıs ayında görülmemesine rağmen diğer aylarda görülmüş ve Ağustos ve Ekim'de en yüksek düzeye ulaşmıştır.
Keywords: Iplik solucanları; mide-bağırsak hastalıkları; Trichuris; koyun; hastalık yaygınlığı; mevsimsel değişimler; Teladorsagia davtiani; Ostertagia; Marshallagia marshalli; Nematodirus abnormalis; Teladorsagia circumcincta