Erken Membran Rüptüründe Maternal Plazma VEGF Düzeyinin Araştırılması - Küçükgül, Şükran; Özkan, Zehra Sema; İlhan, Necip; Sapmaz, Ekrem (My University, 2015)
Amaç: Fetal membranlar ve desiduada varlığı gösterilmiş olan potent bir anjiyogenik faktör olan vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF), plasental perfüzyon ve amniyotik membranların permeabilitesini düzenler. Çalışmamızda er- ken membran rüptüründe (EMR) maternal VEGF düzeylerini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu ileriye yönelik, randomize, kesitsel ça- lışmaya 44 EMRli gebe dahil edildi. Gebelerin 21i term, 23ü preterm idi. Prepartum maternal plazma örneklerinde ELISA yöntemi ile VEGF düzeyi çalışıldı. Sürekli değişkenlerin de- ğerlendiriminde Mann-Whitney U testi, korelasyon analizi için Spearman korelasyon testi uygulandı. Bulgular: Gebelerin ortalama yaş, beden kitle indeksi, gravida, parite, gebelik haftası ve yenidoğan kilosu sırasıy- la 26.7±4.8 yıl, 27.5±3.5 kg/m2, 2±1.3 adet, 0.7±0.9 adet, 35.2±4.1 hafta ve 2677±802 gr idi. En uzun EMR-doğum in- tervali 12 gündü. Ortalama maternal VEGF düzeyi 122±18.6 pg/mL idi. Term ile preterm gebelerin plazma VEGF düzeyle- rinde anlamlı bir fark yoktu. VEGF düzeyleri, beyaz küre sayısı ve apgar skoru ile pozitif korelasyon gösterdi. Sonuç: Maternal plazma VEGF düzeyleri ile beyaz küre sayısı ve apgar skoru arasındaki pozitif korelasyonun EMR patoge- nezine olası etkisini aydınlatmak için yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum