Akan Go?ru?ntu?lerde Kavga tespiti ic?in DenseNet121 ve Transfer O?g?renme Tabanlı Video Analiz Yo?ntemi - Sarı, Elif Feyza; Apaydın, Nafiye Nur; Yaman, Orhan; Karaköse, Mehmet (My University, 2025)
Ani gelişen kavga olaylarının erken tespiti ve bu olaylara hızlı ve etkili bir şekilde müdahale edilmesi, kamu güvenliğinin sağlanması ve olası olumsuz durumların önlenmesi açısından büyük bir öneme sahiptir. Günümüz teknolojik imkanları doğrultusunda, video tabanlı otomatik kavga tespit sistemleri, güvenlik güçlerine ve yetkililere zamanında uyarılar sağlayarak proaktif önlemler alınmasını mümkün kılmaktadır. Bu çalışmada, kavga (fight) ve kavga içermeyen (noFight) durumların doğru bir şekilde sınıflandırılabilmesi amacıyla derin öğrenme tabanlı bir yöntem önerilmektedir. Özellikle, görüntü işleme alanında başarılı sonuçlar elde eden DenseNet121 modeli kullanılarak transfer öğrenme yöntemiyle video tabanlı kavga tespiti gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalarda, literatürde yaygın olarak kullanılan Peliculas ve Hockey veri setleri değerlendirilmiş olup, önerilen yöntem ile Peliculas veri seti üzerinde %100 doğruluk (Accuracy), Hockey veri seti üzerinde ise %99.32 doğruluk elde edilmiştir. Elde edilen yüksek başarı oranları, önerilen yöntemin kavga tespitinde etkin bir şekilde kullanılabileceğini göstermektedir.
Keywords: Peliculas veri seti; Hockey veri seti; Anahtar kare çıkarımı