SANAL GERÇEKLİK TEMELLİ GEVŞEME PROGRAMININ BRONKOSKOPİ UYGULANACAK HASTALARDA AĞRI ŞİDDETİNE, ANKSİYETE DÜZEYİNE VE HASTA MEMNUNİYETİNE ETKİSİ - SARIKÖSE, AYŞEGÜL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu araştırma, sanal gerçeklik temelli gevşeme programının bronkoskopi ugulanacak hastalarda ağrı şiddetine, anksiyete düzeyine, anksiyetenin fizyolojik belirtilerine ve hasta memnuniyetine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırma, randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yapıldı. Araştırma, Kasım 2021-Nisan 2022 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi'nin Göğüs Hastalıkları Servisi'nin Bronkoskopi Ünitesi'nde bronkoskopi olmak için başvuran, araştırma kriterlerine uyan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 70 hasta ile yürütüldü. Müdahale grubundaki hastalara işlem öncesi 5 dk, işlem sırası ortalama 4-5 dk sanal gerçeklik gözlüğü ile gevşeme programı uygulandı. Kontrol grubundaki hastalara ise herhangi bir girişimde bulunulmadı. Verilerin toplanmasında "Hasta Bilgi Formu", "Visual Analog Skala (VAS)", "Anksiyete Durumunu Değerlendirme Skalası (ADDS)", "Anksiyetenin Fizyolojik Belirtileri İzlem Formu" ve "Sanal Gerçeklik Gözlüğü Uygulamasından Memnuniyet Formu" kulllanıldı. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik, standart sapma, aritmetik ortalama, ki kare testi, bağımlı gruplarda t testi, bağımsız gruplarda t testi ve regresyon analizi kullanıldı. Araştırmada, uygulamanın müdahale grubundaki hastaların ağrı düzeyi ve anksiyete şiddetinde anlamlı oranda etkili olduğu belirlendi (p<0.05). Müdahale grubundaki hastaların kontrol grubundaki hastalara göre diastolik kan basıncı, sistolik kan basıncı, kalp atım hızı ve solunum sayısında azalma ve O2 satürasyonunda ise anlamlı bir artma olduğu saptandı (p<0.05). Müdahale grubundaki hastaların %82,5'i tekrar uygulama yapılırsa sanal gerçeklik gözlüğü kullanmayı istemekte ve %70'i ise bronkoskopi işlemi yapılacak hastalara sanal gerçeklik gözlüğü temelli gevşeme egzersizi önermektedir. Sonuç olarak, sanal gerçeklik gözlüğü ile yapılan gevşeme programı bronkoskopi yapılan hastalarda ağrı düzeyi, anksiyete şiddeti, diastolik kan basıncı, sistolik kan basıncı, kalp atım hızı ve solunum sayısını azalttığı, O2 satürasyonunu ise arttırdığı belirlendi. Bu sonuçlar doğrultusunda, sanal gerçeklik gözlüğünün bronkoskopi işlemi sırasında hemşireler tarafından kullanımının yaygınlaşması önerilmektedir.

This study was carried out to determine the effect of virtual reality-based relaxation program on pain severity, anxiety level, physiological symptoms of anxiety and patient satisfaction in patients who will undergo bronchoscopy. The study was conducted as a randomized controlled experimental study. The study was carried out with 70 patients who were admitted to Bronchoscopy Unit of Fırat University Hospital Chest Diseases Service for bronchoscopy, who met the criteria and who agreed to participate in the study between November 2021 and April, 2022. Virtual reality-based relaxation exercises were applied to the patients in the intervention group for 5 minutes before the procedure and for 4-5 minutes during the procedure. No intervention was conducted for the patients in the control group. "Patient Information Form", "Visual Analog Scale (VAS)", "Anxiety Status Assessment Scale (ASAS)", "Physiological Symptoms of Anxiety Follow-up Form" and "Virtual Reality Glasses Application Satisfaction Form" were used to collect data. Percentage, standard deviation, arithmetic mean, chi-square test, t-test in dependent groups, t-test in independent groups and regression analysis were used to evaluate the data. In the study, it was determined that the application was significantly effective on pain level and anxiety severity of the patients in the intervention group (p<0.05). It was found that the patients in the intervention group had a decrease in diastolic blood pressure, systolic blood pressure, heart rate and respiratory rate, and a significant increase in O2 saturation when compared with the patients in the control group (p<0.05). It was found that 82.5% of the patients in the intervention group would want to use virtual reality glasses if an application was conducted again, and 70% would recommend virtual reality glasses-based relaxation exercises to patients who will undergo bronchoscopy. As a result, it was determined that relaxation exercises performed with virtual reality glasses decreased pain level, anxiety severity, diastolic blood pressure, systolic blood pressure, heart rate and respiratory rate, and increased O2 saturation in patients who underwent bronchoscopy. In line with these results, it is suggested that the use of virtual reality glasses by nurses during the bronchoscopy procedure should become widespread.
Keywords: Hemşirelik