ANTİ-VASKÜLER ENDOTELYAL GROWTH FAKTÖRÜN LAPARATOMİZE RATLARDA ADEZYON OLUŞMASI ÜZERİNE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - BAŞBUĞ, MURAT (Fırat Üniveristesi, 2008)
Cerrahi sonrası intraabdominal yapışılık gelişimi infertilite, intestinal obstrüksiyon ve ağrıyla sonuçlanan önemli bir morbidite sebebidir. Özellikle sellüler ve moleküler düzeyde adezyon formasyonun patogenezinin anlaşılması yapışıklık gelişiminin önlenmesi için daha fazla efektif tedaviler gelişmesine yardımcı olacaktır. Anjiogenezis dokunun yeniden yapılanmasında ve yara iyileşmesinde önemli rol oynar. Operatif doku hasarı sonrasında anjiogenezis, intraabdominal yapışıklıkların gelişiminde önemli rol oynadığı gözlenmektedir. Çünkü yapışıklık oluşumu ile neovaskülarizasyon arasında korelasyon mevcuttur. Bu da hasarlı dokuda yeni damar oluşumu ile ilgilidir. Bu çalışmanın amacı; spesifik olarak Vasküler endotelyal growth faktör (VEGF) hedef alan anti-anjiojenik rekombinant monoklonal VEGF antikorunun postoperatif adezyon oluşması üzerine etkisini belirlemektir.Ağırlıkları 180-220 gr arasında, Wistar-Albino cinsi 30 adet dişi rat 3 eşit gruba bölündü. Ratların çekum duvarında ve sağ alt kadranda batın ön duvarındaki peritonda abrazyon oluşturulduktan sonra; Grup 1 kontrol, Grup 2'ye %0.9NaCl, Grup3'e Bevacizumab(VEGF antikoru), intraperitoneal olarak uygulandı. Operasyondan 7 gün sonra ratların batınları açılarak yapışıklıklar ciddiyetine göre derecelendirildi. Daha sonra yapışıklık gelişen yüzeyler ve yapışıklıklar histopatolojik olarak incelenerek VEGF reseptör düzeyi immunokimyasal boyama yapıldıktan sonra subjektif olarak değerlendirildi.Yapışıklık gelişimi skoru açısından kontrol grubu ile bevacizumab verilen grup kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulundu (p ? 0.001). Bevacizumab'ın adezyon formasyonunu ve VEGF reseptör düzeyini anlamlı olarak azalttığı gösterildi.Sonuç olarak Bevacizumab kullanımı laparotomize ratlarda yapışıklık gelişimini azaltmaktadır.

Intra-abdominal adhesion formation follwing laparotomy is a cause of significant morbidity, resulting infertility and pain. The understanding of pathogenesis of adhesion formation especially at the cellular and molecular level can help develop further to more effective treatments for prevention of adhesion formation. Angiogenesis plays an important role in wound healing and tissue remodeling. Angiogenesis appears to play an important role in the development of intraabdominal adhesions after opertaive tissue injury , because the extent of early neovascularization correlates with adhe sion formation. This study?s aim is determinate that Bevacizumab, anti-angiogenic and recombinant monoclonol antibody, which specific target of Vasculer Endothelial Growth Factor (VEGF), effects at the adhesion formation.Wistar-Albino 30 female rats, weight range between 180-220 gr, divided into 3 groups. Following abrasion formation in the rats caecum wall and in the peritoneal surface at the localization of right lower quadrant of anterior abdominal wall; Group 1 only performed abrasion (as control) and in Group 2 performed abrasion + % 0.9 NaCl serum , in Group 3 performed abrasion + bevacizumab were administered intraperitoneally. On postoperative 7th day, re-laparotomy was performed and the number of the rats with adhesions was recorded and severity of adhesions was graded. After adhesions surfaces and fibrin band excised for immunohistochemical staining which are identify VEGF receptor, these receptor level assessed subjective.There were statistically significant differences between control group and Bevacizumab group according to adhesion formation scala (p<0.001). In group of Bevacizumab has been determinate that adhesion formation and VEGF receptor level was significantly decreased.Bevacizumab decreases adhesion formation following laparotomy in rats via blockage of VEGF receptors
The effect of anti ? vascular endothelial growth factor on the development of adhesion formation in laparomized rats
Keywords: Genel Cerrahi