Polytetraflouroethylene (PTFE) greftlerle hemodializ amaçlı arterio-venöz fistül uygulamaları - Çekirdekçi, Ahmet; Rahman, Ali; Burma, Oktay; Cihargiroğlu, Mutlu (My University, 2000)
Polytetraflouroethylene (PTFE) greftler, kronik hemodializ amacıyla doğal A-V fistül oluşturulamayan hastalarda en çok tercih edilen protezlerdir. Ocak 1997 -Aralık 1999 tarihleri arasında kliniğimizde direkt A-V fistül oluşturmaya uygun olmayan 20 hastaya 6 mm PTFE dializ grefti kullanıldı. Prospektif olarak primer sekonder açık kalma oranları ve diğer komplikasyonlar araştırıldı. Ortalama 19.1 ay takip edilen hastalarda 1 yıllık primer açıklık oranı % 74 iken sekonder açık kalma oranı %77 bulundu. Bir hastada greft infeksiyonu saptandı ve primer tedavi olarak greft çıkarıldı. Direkt A-V fistül oluşturulamayan hastalarda PTFE dializ greftlerinin alternatif bir uygulama olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Kalp ve Kalp Damar Sistemi