1302 (1885/1886) TARİHLİ MESELE-İ MISRİYYE DEFTERİ (ÇEVİRİYAZI VE DEĞERLENDİRME) - ÖZÇELİK, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Osmanlı Devleti'nin hâkimiyetindeki Mısır, 19. yy'da hızlanan sömürge yarışı neticesinde İngilizler tarafından işgal edilmiştir. Bu duruma diğer Avrupalı devletlerin tepkisi de farklı olmuştur. İngiltere'nin işgalinden sonra Mısır'ın tahliyesi için görüşmeler başlamıştır. Görüşmelere ait yazışmaların kaydedildiği 1885 (H.1302) tarihli defterin meseleye dair bilgiler vermesi onu önemli kılmaktadır. Osmanlı Devleti'nin son dönemindeki gelişmeler günümüzü etkilediği gibi geleceğimizi de etkileyecektir. Bu bakımdan defterin çeviri-yazı ve değerlendirilmesinin yapılması önemlidir. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, İngiltere, Mısır, Sömürgecilik, İşgal

Egypt, which was under the domination of Ottoman Empire, was occupied by England as a result of accelerating colonial race in the 19th century. The reactions of the other European countries to this situation were several. After the occupation of Egypt by England, some discussions emerged for the eviction of Egypt. The record dated 1885, which included the correspondences about the discussions, gives information about the Egypt matter, which makes it important. The developments of Ottoman Empire in its latest period, will affect our future as they have affected modern-day. In this respect, it is important to be made the record's translation and evaluation. Key Words: Ottoman Empire, England, Egypt, Colonialism, Occupation
The Record of Egypt Matter Dated 1302 (1885/1886)
Keywords: Tarih