TÜRKÇE ÖĞRETMEN ADAYLARININ OKUL DENEYİMİ VE ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DERSLERİ KAPSAMINDA UYGULAMA ÖĞRETMENLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ - Kökçü, Yelda (My University, 2015)
Bu çalışmada amaç, Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü son sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarının, Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında uygulamaya gittikleri okullardaki Türkçe öğretmenleri hakkındaki görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışmada, öğretmen adaylarının uygulama öğretmeni hakkındaki düşünceleri çeşitli yönlerden ele alınarak somut veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Okul Deneyimi ve Öğretmenlik uygulaması derslerinin amacı; öğretmen adaylarının öğretmenlik mesleğine daha iyi hazırlanmalarını, öğrenim süresince kazandıkları genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik mesleği ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve alışkanlıklarını gerçek bir eğitim-öğretim ortamı içinde kullanabilme yeterliliği kazanmalarını sağlamaktır. Bu çerçevede gerçekleştirilen çalışma, 2014-2015 öğretim yılı bahar döneminde Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Bölümü son sınıfta okuyan toplam 80 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada nicel ve nitel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma model esas alınmıştır. Verilerin toplanması aşamasında, aday öğretmenlere beş açık uçlu soru ile birlikte 20 maddeden oluşan bir anket uygulanmıştır. Hazırlanan açık uçlu soruların ve 20 maddelik anketin uygulanması sonucunda; nitel veriler içerik analizinden, nicel veriler ise aritmetik ortalama ve t puanlarından yararlanılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen verilere göre, öğretmen adaylarının uygulama okullarındaki Türkçe öğretmenleri hakkındaki görüş ve düşünceleri genel anlamda olumludur. Öğretmen adayları, uygulama öğretmenlerinin kendilerine katkısı olduğunu ve uygulama öğretmenlerinin tecrübelerinden yararlandıklarını belirtmişlerdir. Uygulama öğretmeni ile etkili bir iletişim kuramamak, adayların bu süreçte yaşadıkları sorunların başında gelmektedir
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları