Miringoplastiler: 255 olgunun sonuçları - Çelik, Onur; Yalçın, Şinasi; Gök, Üzeyir; Karlıdağ, Turgut; Susaman, Nihat; Çetinkaya, Tufan (My University, 1997)
Miringoplasti yapılan kulakların retrospektif analizi yapılarak, -anatomik ve fonksiyonel kazanç irdelendi ve çeşitli prognostik faktörlerle sonuçlar arasındaki ilişki incelendi. 1987-1996 yıllan arasında, 6-60 yaş arasında (ortalama 22 11 yaş) 196 hastanın 225 kulağına miringoplasti yapıldı. Greft olarak 214 kulakta temporal kasfasyası, 11 kulakta tragalperi-kondrium kullanıldı. Underlay miringoplasti tekniği kullanılmıştır. Anatomik başarı, postoperatif ilk üç ay içinde greft in-takt ise erken başarı, birinci yılın sonunda greft intakt ise geç başarı olarak ifade edildi. Fonksiyonel kazanç, postoperatif birinci yıl sonunda hava-kemik eşikleri arasındaki aralığın desibel olarak belirtilmesinle ifade edildi. İstatistiksel değerlen¬dirmede ki-kare testi ye Fisher'in kesin testi kullanıldı. Ortalama takip süresi 12.3 6 aydır. Geç başarı değerlendirmesi, 83 kulağın yetersiz takibi nedeniyle, kulakların % 63.1 'inde yapılabildi. Erken başarı kulakların % 91.6'sında, geç başarı ise % 85.9'unda elde edildi. Perforasyon büyüklüğü, mastoid havalanma, ameliyat edilen kulağın durumu, östaki tüpü fonksiyonu ve hastanın yaşı gibi prognostik faktörlerle sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05). On desibel yada daha fazla işitme kazancı, kulakların % 66.4'ünde sağlandı. Kulak başına düşen ortalama işitme kazancı 16 desibel oldu ve kulakların % 91.8'inde hava-kemik aralığı 0-20 desibel arasına geldi. Miringoplasti ile çocuklarda ve eriş¬kinlerde oldukça iyi anatomik ve fonksiyonel sounçlar alınabilmektedir. Östaki tüp fonksiyonları bozuk olan kulaklarda pos¬toperatif rekraksiyon ve greft atwfisi bakımından dikkatli takip gereği vardır.
Keywords: Kulak; Burun; Boğaz; Cerrahi