Pupillada oluşabilecek fibrin membranın profilaksisinde heparinin etkinliği ve güvenirliği hakkında deneysel bir çalışma - Aslan, Lokman; Çelebi, Serdal; Kükner, A. Şahap (My University, 2000)
Amaç: Deneysel pupiller fibrin membran oluşumunda, profilaktik olarak ön kamaraya verilen heparinin etkinliği ve güvenirliği araştırılmıştır. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Elazığ. Materyal-Metod: Çalışmada denek olarak 2000-2500 gram ağırlığında 18 pigmentli tavşanın tek gözü kullanılmıştır. Denekler, kontrol ve heparin grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, her iki gruptaki deneklerin kulak veninden 0.2 ml sitratlı kan alınmış ve ön kameradan 0.2 ml hümör aköz çekilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında, deneysel pupiller fibrin membran oluşturmak amacıyla, kontrol grubunun ön kamarasına sadece 0.2 ml sitratlı kan verilirken, heparin grubunun ön kamarasına önce heparin verilmiş (2 IU/0.2 ml), 30 dakika sonra ise sitratlı kan verilmiştir. Çalışmanın üçüncü aşamasında, pupiller fibrin membranın derecesi biyomikroskobik muayene ile belirlenirken, ilave olarak göz içi basıncı, korneal ödem, ön kamara inflamasyonu ve lens kesafeti değişiklikleri de araştırılmıştır. Ön kamaraya sitratlı kan verildikten 24 saat sonrası bazal (0. saat) olarak ele alındığında, muayeneler 0, 3, 6, 24, 48, 72 ve 168'inci saatlerde yapılmıştır.Bulgular: Heparinin pupiller membran tedavisindeki etkinliği kontrol grubu ile karşılaştırıldığında, 0'ıncı saatte (p<0.01), 6.ncı saatte (p<0.001), 24'üncü saatte (p<0.01) ve 168'inci saatte (p<0.01) şeklinde heparin lehine istatistiksel bir anlamlılık saptanmıştır. Göz içi basıncında anlamlı bir artış, korneal ödem, ön kamara inflamasyonu ve lens kesafeti gibi yan etkiler gözlenmemiştir.Sonuç: Profilaktik olarak ön kamaraya verilen heparinin deneysel pupiller fibrin membran gelişimini engellediği gösterilmiştir. Ön kamarada pupiller membran oluşumuna yatkın ve kanama eğilimi olmayan hastalarda, cerrahi esnasında irrigasyon sıvısına heparin eklenmesiyle pupiller membran gelişimi önlenebilmektedir.
Keywords: Modeller; hayvan; Gözbebeği; Tavşanlar; Heparin; Fibrin