OMEGA – 3 YAĞ ASİTLERİNİN SIÇAN KARACİĞER DOKUSUNDA BİR GRUP METABOLİK ENZİM AKTİVİTESİ ÜZERİNE OLUMLU ETKİLERİ - Gülcen, Burak; Özcan, Emrah; Kuş, Murat Abdulgani; Saygılı, Ömür Karaca; Kaman, Dilara; Ögetürk, Murat; Kuş, İlter (Balıkesir Üniversitesi, 2016)
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu araştırmada omega – 3 yağ asitlerinin sıçan karaciğer dokusundaki bazı metabolik enzimlerin aktivitelerine olan olumlu etkisinin biyokimyasal düzeyde incelenmesi amaçlandı. YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma kapsamında toplamda 16 adet Wistar – Albino cinsi erişkin erkek sıçan iki gruba ayrılarak kullanıldı. Kontrol grubundaki sıçanlara (n=8) intragastrik gavaj yöntemi ile serum fizyolojik zerk edildi. Deney grubundaki sıçanlara (n=8) ise 400 mg/kg vücut ağırlığı dozu olacak şekilde omega – 3 yağ asidi yine intragastrik gavaj yöntemi ile verildi. Altı hafta devam eden çalışma süresi sonunda tüm hayvanlar dekapite edilmek suretiyle öldürüldü ve karaciğer doku örnekleri alındı. Bu doku örneklerinde malondialdehit (MDA) düzeyi, süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktivasyonları spektrofotometrik yöntem kullanılarak tayin edildi. Ayrıca gruplara ait serum örneklerinde aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT) ve alkalen fosfataz (ALP) değerleri belirlendi. BULGULAR: Yapılan çalışma sonucunda omega – 3 yağ asidi tatbik edilen deney grubu sıçanların karaciğer doku örneklerinde kontrol grubuna oranla MDH düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde azalma izlendi. SOD ve GSH-Px enzim aktivasyonlarında ise kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir artış tespit edildi. Ayrıca bu bulgulara ilave olarak deney grubu sıçanların alınan serum örneklerinde AST (U/L) ve ALT (U/L) enzim değerlerinin kontrol grubu hayvanların değerlerine oranla istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşüş gösterdiği tespit edildi. ALP (U/L) enzim değerinin ise kontrol grubuna oranla göstermiş olduğu azalmanın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlendi. TARTIŞMA ve SONUÇ: Sıçanlar üzerinde yürütmüş olduğumuz bu çalışmada, omega – 3 yağ asitlerinin sıçan karaciğer dokusu üzerinde oksitatif hasarı önlediği ve antioksidan sistemi güçlendirdiği gösterildi.

INTRODUCTION: In this research, positive effects of omega - 3 fatty acids on activities of some metabolic enzymes in rat liver were investigated at biochemical level. METHODS: In the study a total of 16 Wistar - Albino male rats were divided into two groups. Physiological serum was injected to the rats in the control group (n=8) with intragastric gavage method. 400 mg/kg omega - 3 fatty acids, body weight per dose, was administered to rats in the experimental group (n=8) by intragastric gavage method again. After six weeks of treatments all animals were killed by decapitation and liver tissue samples were taken. Malondialdehyde (MDA) level and superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) enzyme activities were detected in tissue samples. In addition to liver tissue, blood of the animals was also collected and aspartade aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) and alkaline phosphatase (ALP) levels were detected in serum samples. RESULTS: MDA level in omega - 3 fatty acid treated group was reduced in a statistically significant manner when compared with the control group rat liver tissue samples. The increase İn SOD and GSH-Px enzyme activities were also found statistically significant in this group when compared with the control group. Furthermore, the AST (U/L) and ALT (U/L) enzyme levels in serum of experimental group rats were significantly lower than control animals. No significant difference was detected on ALT (U/L) enzyme levels between two groups. DISCUSSION AND CONCLUSION: In this study we conducted on rats, it has been shown that omega - 3 fatty acids prevent oxidative damage and strengthen the antioxidant system in rat liver tissue.
POSITIVE EFFECTS OF OMEGA - 3 FATTY ACIDS ON A GROUP OF METABOLIC ENZYME ACTIVITY IN RAT LIVER