KÜLTÜRLER ARASI LİDERLİK - Demirel, Hatice Gökçe; Kişman, Zülfükar Aytaç (My University, 2014)
Liderlik, ortak bir amacın gerçekleştirilmesi noktasında insanları bir arada tutan bir tutkal, yön gösteren bir pusula ve yolu aydınlatan bir fener gibidir. Grup üyelerini kişisel duygularını, düşüncelerini ve önceliklerini bir kenara bırakarak bir bütün halinde hareket etmeye yönlendiren en önemli kavramlardan biridir. Liderlikle ilgili tarihsel süreçte farklı özellikler, durumlar ve yetenekleri ön plana çıkaran pek çok tanım yapılmıştır. Ancak neden her toplulukta ve her durumda geçerli olan bir liderlik tanımlaması yapılamamaktadır? Dünyanın her yerinde varlık olarak \"insan\" olgusu aynı şekilde değerlendirilmektedir. Varlık olarak aynı olmalarına rağmen insanların sayılamayacak kadar da çok farklılıkları ve özellikleri bulunmaktadır. Bu çelişkili durum nereden kaynaklanmaktadır sorusuna pek çok açıdan şimdiye kadar cevap aranmıştır ve bu çabalar halen de devam etmektedir. İşte bu noktada kültür kavramı bu cevaplardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Her durumda ve her toplulukta geçerli olan bir tanımlama yapılamaması liderliğin kültürel açıdan incelenmesi konusunun gereğini gündeme getirmiştir. Bu açıdan yapılan pek çok çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmaların derlenip değerlendirilmesi ve bir bütün halinde gözden geçirilmesi boşlukların doldurulması ve liderliğin kültürle ilgili boyutunun anlaşılması açısından önemlidir. Bu yönüyle bir literatür taraması niteliğinde önce liderlik teorileri incelenmiş daha sonra da kültür boyutunda yapılan en önemli çalışmalardan biri olan Hofstede'nin kültür boyutları açısından liderlik değerlendirilmesi çalışmada yapılmıştır.
Keywords: İşletme