HİND DOMUZU DENEYSEL SİNÜZİTİNDE BURUN VE MAKSİLLER SİNÜSLERDE MİKROBİYOLOJİK VE HİSTOPATOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER - ERTOL, İNAN (Fırat Üniveristesi, 1995)
vıı. özer Akut sinüzit son derece ak rastlanan bir hastalıktır. Patogenezinde tek bir faktör sorumlu tutulmamakla birlikte en sık ostial açıklık temel sorumlu faktör olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada deneysel sinüzitte burun ve maksiller sinüslerde oluşan bakteriyolojik değişiklikler He maksiller sinüslerde oluşan histopatolojik değişimleri incelemek amacıyla hind domuzunda deneysel Staphylococcus aureus sinüziti oluşturuldu. Çalışma grubumuz 30 denekten oluşuyordu. Deneklerin sol burun boşlukları ve sol maksiller sinüsleri çalışma grubu olarak, sağ burun boşluklar» ve sağ maksiller sinüsleri ise kontrol grubu olarak kullanıldı. 10* ar denekten oluşan 3 eşit grup oluşturuldu ve birinci, ikinci, üçüncü haftalarda burun ve maksiller sinüslerinden bakteriyolojik araştırmalar yapıldı. Etken ajan-patojen (Staphylococcus aureus), deneysel sinüzit oluşturulan tarafın nazal ve maksiller sinüs bakteriyolojik kültürlerinin tamamına yakınında yeniden izole edildi. Deneklerin sinüs kavitelerinden alınan biyopsilerde histopatolojik İncelemeler yapıldı. Sinüzitte oluşan histopatolojik değişiklikler yine aynı çalışmada birer hafta ara ile üç haftalık sürede değerlendirildi. Deneysel sinüzit oluşturulduktan bir hafta sonra alınan sinüs mukoza biyopsilerinde yangısal değişiklikler ön plandaydı, ikinci haftada yangısal değişiklikler ile birlikte hafif derecede doku değişiklikleri saptandı. Üçüncü hafta sonunda ise akut yangısal değişikliklerde kısmen azalma gözlenmekle birlikte kalıcı doku değişişi kliklerinde artış dikkati çekmektedir. Deneysel sinüzitte geçen süre ile oluşan histopatolojik değişiklikler arasında yüksek derecede bir bağıntı gözlenmiştir ve bu bağıntı da istatistik! olarak ileri derecede anlamlı bulunmuştur. SI
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)