DETERMINATION OF HEAVY METALS IN WATER AND SEDIMENT EXTRACT FROM CRUDE OIL IN NORTHERN OF IRAQ - AHMED, HAWREZ JAWHAR (Fırat Üniveristesi, 2020)
Irak kuzeyinde bulunan Khurmala'nın kuzey, güney ve ortasındaki üç bölgeden on iki kuyunun ham petrol örnekleri incelenmiştir. Ham petrol örneklerinin fiziksel özellikleri araştırılmış yoğunlukları ve özgül ağırlık sonuçları belirlenmiştir. İncelenen 36 ham petrol örneğinin kirlenmiş suyunda yedi metal iyonunun (Fe. Co, Cd. Pb, Cr, As. Hg) derişimleri, indüktif eşleşmiş plazma optik emisyon spektroskopisi ICP-OES kullanılarak tayin edilmiştir. Khurmala'nın ham petrol örneklerinde, maksimum Fe 25.48 mg/L ±1.97, Pb 2.92 mg/L ±0.12 ve As 1.22 mg/L ± 0.09 değerleri, minimum olarak Hg değeri 0.08 mg/L ±0.003 elde edildi. İstatistiksel analizin sonuçlarına göre, farklı ham petrol numunelerindeki birkaç elementin seviyesinde önemli farklılıklar gösterilmiştir, (P <0.05). Doğal kürkümin reaktifinin kullanılması ile kirlenmiş su ham petrol numunelerinin ilk muayeneleri test edildi. Kürkümin ilave edildikten sonra metal iyonlarının derişimlerinde önemli ölçüde azalma fark edildi.

The crude oil samples of twelve wells from three areas north, south and middle of Khurmala in the north of Iraq were investigated. Physical properties of the crude oil samples were examined and their density and specific gravity results were studies. The concentrations of seven metal ions (Fe. Co, Cd, Pb, Cr, As, Hg) in the contaminated water of 36 the crude oil samples examined were determined using inductively coupled plasma optical emission spectroscopy ICP-OES. Maximum values of Fe 25.48 mg/L ±1.97, Pb 2.92 mg/L ±0.12 and As 1.22 mg/L ± 0.09 were obtained in the crude oil samples of Khurmala. Hg value of 0.08 mg/L ±0.003 was minimum in the crude oil samples. Statistical analysis of the results showed significant differences in the level of few elements in different crude oil samples, (P<0.05). The first examinations of the contaminated water samples of crude oil samples were tested by using a natural product of curcumin reagant. A significant decrease of the concentrations of the metal ions was noticed after addition of curcumin.
Irak kuzeyindeki ham petrollerinden alınan suda ve sediment özütlerindeki ağır metallerin tayini
Keywords: Kimya