DENEYEL OLARAK DİYABET OLUŞTURULMUŞ RATLARDA SİSPLATİNİN NEDEN OLDUĞU NEFROTOKSİSİTEYE KARŞI CURCUMİNİN KORUYUCU ETKİLERİ - BAYRAKDAR, SERPİL (Fırat Üniveristesi, 2013)
Diyabet ve kanser günümüzde yaygın görülen ve birçok problemi beraberinde getiren önemli hastalıklardır. Kanser tedavisinde kullanılan sisplatin?in en önemli yan etkisi böbreklerde oluşturduğu nefrotoksisitedir. Bu çalışmada, deneysel olarak diyabet oluşturulmuş ratlarda sisplatinin meydana getirdiği nefrotoksisiteye karşı curcumin?in muhtemel koruyucu özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada ratlar 5 gruba bölünmüş ve ilk grup kontrol grubu olarak ayrılmıştır. Diğer gruplarda streptozotosin ile deneysel diyabet modeli oluşturulmuş ve ikinci grup diyabet oluşturulan grup, üçüncü grup diyabet+sisplatin grubu, dördüncü grup diyabet+curcumin grubu, beşinci grup ise diyabet+sisplatin+curcumin grubu olarak belirlenmiştir. Araştırmaya alınan ratlardan kan ve böbrek dokuları alınarak plazmada üre ve kreatinin düzeyleri otoanalizör cihazı yardımı ile böbrek dokusunda oksidatif stres parametrelerinden malondialdehit (MDA) katalaz (CAT) ve indirgenmiş glutatyon (GSH) düzeyleri ise spektrofotometrik yöntemlerle belirlenmiştir. Plazma üre/ kreatinin ve böbrek dokusu MDA düzeylerinin diyabet ve sisplatin uygulamalarına bağlı olarak artışlar gösterdiği, buna karşın böbrek dokusunda katalaz ve GSH düzeylerinin azaldığı belirlenmiştir. Curcumin uygulamalarının oluşan bu nefrotoksisite bulgularını kısmen iyileştirdiği ve hem diyabet hem de sisplatin tarafından oluşturulan böbrek hasarlarının curcumin uygulamalarıyla hafifletilebileceği kanaatine varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Diyabet, Sisplatin, Nefrotoksisite, Curcumin, Rat

Diabetes mellitus and cancer are important diseases affecting people all over the world. Renal injury in diabetes mellitus and nephrotoxicity due to the treatment of cancer by cisplatin are significant adverse effects. This study was undertaken to evaluate the protective effect of curcumin against nephrotoxicity in streptozotocin-induced diabetic rats. Rats were divided into five groups; while the first group was selected as control, the other groups were allocated as experimental models of diabetes by the administration of streptozotocin, Group 2 consisted of diabetes only, Group 3 diabetes plus cisplatin, Group 4 diabetes plus curcumin, and Group 5 included diabetes, cisplatin and curcumin, simultaneously. Following the applications, rats were decapitated and their blood and kidney tissues were removed, plasma urea and kreatinin levels were measured by autoanalyzer. The kidney tissue malondialdehyde, reduced glutathione levels and catalase activities were determined by spectrophotometry. It was determined that the application of diabetes and cisplatin increased plasma urea/ creatinine and MDA levels, whereas it decreased catalase and GSH levels in kidney tissue. This study showed that applications of curcumin may ameliorate induced nephrotoxicity findings partially; and kidney damage induced by both diabetes and cisplatin, moderately. Key Words: Diabetes, Cisplatin, Nephrotoxicity, Curcumin, Rat.
The proctective effects of curcumin against cisplatin induced nefhrotoxicity in experimental diabetic rats
Keywords: Veteriner Hekimliği; Eczacılık ve Farmakoloji