Perikardiyal effüzyonların ışığı altında multidedektörlü BT yardımı ile normal kesitsel perikardiyal sinüs ve girintilerin anatomisi - Evcin, E. Banu; Türk, Ali; Murat, Ayşe; Sungurlu, Faik (My University, 2004)
Amag: Perikardiyal efuzyonlarm isjgi altinda gok dedek-tor sirah bilgisayarh tomografide normal perikardial sinus ve girintilerin anatomisinin gosterilmesi ve bu anatomik yapilarda efuzyon gorulme sikhgrnm belirlenmesi. Gereg-Yontem: 20 Haziran-2 Agustos 2002 tarihleri ara-smda New York Columbia Cornell University Presbyterian Hastanesi radyoloji bolumunde gesitli nedenlerle kontrasth toraks bilgisayarh tomografisi (BT) incelemesi yapilan ve perikardial efuzyon saptanan toplam 30 has-tanin incelemeleri retrospektif olarak degerlendirilmi§tir. incelemeler 4 kanalli Siemens Somatom Volume Zoom cihazi ile 3 mm kolimasyon ile gergeklestirilmistir. Her bir perikardial sinus ve girinti konunun daha iyi anlasilabil-mesi icin grafiklerle toraks BT incelemeleri ile karsilastir-mali olarak gosterilmi§ ve her bir sinus ve resesteki gorulme sikhgi degerlendirilmistir. Bulgular: Perikardial kavite igerisinde SIVI birikiminin ger-gekle§ebilecegi birgok kugiik girinti ve sinus vardir. Bu calismada perikardial efuzyonu bulunan 30 olguda perikardial sivinin perikardial reses ve sinuslerdeki dagilimi incelenerek BT ve cizimlerle karsilastirmah bir sekilde anatomisi anlatifmistir. Hastalann %47'sinde superior perikardial resesde, %60'mdatransvers sinuste, %60'iri-da oblik sinuste, %40'mda sol pulmonik reseste, %36'smda postkaval reseste, %17'inde sol pulmonik ve-noz reseste, %12'inde sag pulmonik reseste SIVI sap-tanmistir. Sonug: Perikardial girinti ve sinusler igerisindeki SIVI biri-kimleri komsu mediastinal kitle ve lent nodlari ile kansa-bileceginden perikardial bosluklann kesitsel anatomisinin bilinmesi oldukga 6'nemlidi
Keywords: Görülme sıklığı; Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Perikardiyal efüzyon; Geriyedönük çalışma