EL-ESÂLÎBU'L-BELÂĞIYYE FÎ SÛRETI'Ş-ŞÛRÂ - HAMEED, HABEEBA MAJEED (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu araştırma, Şura suresinde yer alan belagat üsluplarını konu edinmekte Bu yolla Kur'an-ı Kerimdeki belagat ilimlerine dair deliller, belagat üsluplarını ele alış şekli, estetik değerininin açığa çıkarılması, Kuranın hitabıyla çevrilmiş fikirleri açığa çıkarmaya, parçalarının birbiriyle ilişki biçimleri üzerinde ve araştırmanın konusu olan surede bunların nasıl sıralandığına yoğunlaşmıştır. Ta ki araştırmanın fikri ve hedefi zihinde tam bir açıklığa kavuşsun ve akılda yerleşsin. Araştırma üç bölüm, bir giriş ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte belagat kavramı üç disipliniyle ele alınmış, ardından Şura suresi isim ve içerik yönünden tanıtılmıştır. Birinci bölümde meani ilminin konuları Şura suresindeki yansımalarıyla işlenmiştir. İkinci bölümde beyan ilmi incelikleri ve suredeki çeşitli üsluplarıyla ele alınmıştır. Üçüncü bölüm ise bedi ilmini, suredeki ince güzellikler bağlamında ihtiva etmektedir. Araştırma, tabiatı gereği nazari konularda daha ayrıntılı açıklamalar yapmayı gerektirdiği halde surenin ayetlerindeki uygulamalara daha çok yer verilmiştir.

This study deals with the rhetorical methods mentioned in "Surat ash-Shura" and stands for three scientific parts, also focused on the meanings of the rhetorical sciences in the Holy Quran, how to approach their style, uncover aesthetic values, highlight the ideas surrounding the Qur'an. And extent of linking of the parts to each other and how to combine the parts on the drawing of the image that wants to clarify, so that the text of the idea or goal will be clear in the sense and firmly in the mind. So the nature of the research needs to be in three investigations and the preface, and ending with the conclusion, and the preface deals with the concept of rhetoric and its three sciences and then the definition of Shura form its name And subjects. The first section includes Meanings, and highlights the arts on ash-Shura. The second section deals with the science of the statement and its secrets and the various methods in the Surat. The third Section included the science of Invention and its fine aesthetics in Surat. The nature of the subject needs to be more detailed in the theoretical aspect. But the practical analyzes on the verses of Surat took the most important aspect.
The rhetorical methods in surat Ash-Shura
Keywords: Dilbilim