SPOR EĞİTİMCİLERİNİN KULLANDIKLARI ÖĞRETİM YÖNTEMLERİNİN KÜMELEME ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ (ELAZIĞ İLİ ÖRNEĞİ) - MURATHAN, TALHA (Fırat Üniveristesi, 2011)
Bu çalışmada; beden eğitimi öğretmenleriyle, antrenörlerin demografik ve mesleki özellikleri incelenmiş olup, öğretim yöntemlerine göre bu meslek gruplarında farklılığın olup olmadığı araştırılmak istenmiştir. Bu farklıkları ortaya koymak için ise ?Anket Survey Yöntemi? uygulanmıştır.Araştırmanın Evrenini Spor Eğitimcileri oluşturmuştur. Örneklemini ise 2010-2011 yılında Elazığ ilinde aktif görev yapan, 178 Beden Eğitimi öğretmeni ile 243 Antrenör oluşturmuştur.Araştırmada Spor Eğitimcileri gruplar halinde sınıflandırılarak, Araştırmaya katılan Spor Eğitimcilerinin meslek ve diğer değişkenlere göre demografik dağılımları arasındaki ilişkinin (p<0.05) düzeyinde anlamlı olup olmadığı incelenmiştir.Spor Eğitimcilerini Öğretim Yöntemlerine göre kümelenme eğilimlerini belirlemek amacı ile kullandıkları öğretim yöntemlerine ilişkin, her değişkenin hangi değişkenler tarafından açıklandığı ve hangi değişken kümesinde yer aldığını saptamak amacıyla çok değişkenli istatistiksel yöntemlerden ?Kümeleme Analizi Yöntemlerinden? ?İki Aşamalı Yöntem? seçilmiş olup, kümeleme kriteri olarak ?Schwarz'ın Bayesian Kriteri? (BIC) seçilmiştir.Araştırmaya katılan Spor Eğitimcilerinin Mesleğe göre gösterdikleri dağılımı kümeleme analizi yöntemlerinden ?K-means cluster? K-ortalamalı kümeleme analizi ile karşılaştırılmıştır. Ayrıca Ağaç yöntemi ile yine araştırmaya katılan Spor Eğitimcilerinin Mesleğe göre gösterdikleri dağılımın alt kümeleri ağaç yöntemlerinden CHAID ve QUEST Analizlerinden olan ?Alt Kümeleme Analizi? uygulanmış ve alt kümelerdeki ilişkiler tespit edilmiştir. İstatistiksel Değerlendirmelerde SPSS 17.0 paket programı kullanılarak anlamlı bulunan veriler tablo ve grafiklerle gösterilmiştir.Sonuç olarak, Spor Eğitimcilerinin yaygın olarak kullandıkları öğretim yöntemleri belirlenmiş, meslek gruplarının kümelenme tabakaları ortaya konulmuştur. Spor eğitimcilerinin kullandıkları öğretim yöntemlerinin mesleğe, yaşa, eğitim durumuna göre anlamlı farklılıklar gösterdiği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Spor eğitimcisi, öğretim yöntemi, kümeleme analizi

In this study, with physical education teacher, demographic and profession qualities of trainers were studied and it was wanted to search if there was any difference in this occupation groups according to education methods. To determine these differences ?Survey Method? was carried out.Sport educators constituted the sampling group the universe of investigation and, 178 physical education teachers and 243 trainers that worked actively in Elazığ in 2010-2011 formed.In this study, sport educators were classified in to groups and then it was studied to determine whether there was any meaningful level between demographic distribution of sport educators according to occupation and other variables.Also, in this study, with the aim of determining the clustering tendencies of sport educators according to their education methods, the methods they used were tried to explain. Also, to determine variable cluster in which they took part in, 2 gradual method, a method of Clustering analysis method, was chosen and then Bayesian criteria of Schwarz (BIC) was chosen as a Clustering Criteria.The distribution of sport education that took part in this study was compared with one of the Clustering Analysis, ?K-means cluster? K- averaged Cluster analysis. Also, with Tree Method, the subgroups of distribution showed by the sport educators of this group was identified with Clustering analyzing, the method of CHAID and QUEST, and then the relationship among clustering was analyzed. In statistic evaluation, SPSS 17.0 package programme was used and the meaningful datas were showed in tables and graphics.As a result, education methods were used widely by sport educators and were identified, then clustering classes of occupation groups were determined. Also it was determined that; the education methods used by sport educators showed meaningful differences with respect to occupation, age and education level.Key words: sport educator, education method, classifying cluster analysis.
Cluster analysis and evaluation of teaching methods used by sports educators (the case of the province of Elazig)
Keywords: Spor