Retinal iskemi / reperfüzyon hasarında nitrik oksit ve trimetazidin - Demir, Tamer; Turgut, Burak; İlhan, Nevin; Ulas, Fatih (My University, 2003)
Amaç: Bu çalışma iskemi/reperfüzyon hasarının önlenmesinde trimetazidinin retinal nitrat seiyesine olan etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 15 adet guinea pig, kontrol, iskemi ve trimetazidin (TMZ) grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. İskemi ve TMZ gruplarına 90 dakika, basınçla indüklenen iskemi periyodu uygulandıktan sonra iskemi grubunda serum fizyolojik, TMZ grubunda ise 3mg/kg trimetazidin 1 saat ara ile dört defa intraperitoneal verilerek 24 saat süreyle reperfüzyon periyoduna devam edildi. Reperfüzyon peryodunun ardından tüm gruplardaki hayvanların her iki gözleri enüklee edilip inal dokular ayrılarak biyokimyasal çalışma yapıldı. Retinal nitrat seviyeleri ölçüldü ve tüm grupların retinal nitrat seviyelerinin ortalamaları ve SD hesaplandı. Bulgular: Ortalama retinal nitrat seviyesi kontrol grubunda 153.4±23.126 $\\mu$mol/gr yaş doku , iskemi grubunda 116.4±21.03 $\\mu$mol/gr yaş doku, trimetazidin grubunda 120.6±13.01 $\\mu$mol/gr yaş doku olarak belirlendi. Nitrat seviyesi kontrol grubuna göre iskemi grubunda belirgin olarak düşük bulundu (p<0.05). Trimetazidin grubundaki nitrat seviyesinin diğer iki gruba yakın olduğu belirlendi (p>0.05). Sonuç: İskemi/reperfüzyon hasarının engellenmesinde koruyucu etkisi kanıtlanmış olan trimetazidin, çalışmamızda retinal nitrat seviyesine etki etmemiştir. İskemi/reperfüzyon hasarındaki uyucu etkisi nitrik oksit dışında diğer mekanizmalar ile bağlantılı olabilir.
Keywords: Reperfüzyon hasarı; Retina; Nitrik oksit; İskemi-reperfüzyon hasarı; Trimetazidin; Kobaylar