ORTA EOSEN-OLİGOSEN KIRKGEÇİT FORMASYONU'NUN SEKANS STRATİGRAFİSİ, ELAZIĞ KUZEYİ, TÜRKİYE - DEMİRCİ, ARİF (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu tez çalışması, Doğu Anadolu Bölgesi'nde geniş bir alanda yüzeyleme veren Orta Eosen-Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu'nun Elazığ il merkezi kuzeyindeki istifinin sekans stratigrafisini ve ilişkili deniz seviyesi değişimlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma alanında birim, tabanda Elazığ Magmatitleri (Senoniyen) üzerine uyumsuzlukla gelir, tavanı ise Harput Volkanitleri (Quvaterner) ve Palu Formasyonu (Quvaterner) tarafından uyumsuz olarak üzerlenir. Birimin tabanından muhtemel tavanına kadar 838 m ölçülü stratigrafik kesit alınmış ve bu kesitteki sedimantolojik veriler ışığında deniz seviyesi değişimleri ve çökelme ortamı belirlenmiştir. Çeşitli sedimanter yapılar ve litolojiye dayanılarak birimin bu alandaki sedimanlarının sığ deniz (şelf)- geçiş ortamlarında (kıyı çizgisi, dalga tabanı, gel-git düzlüğü) çökeldiği tespit edilmiştir. Kırkgeçit Formasyonu üzerinde litolojiye dayalı sekans stratigrafisinin ilk kez uygugulandığı bu çalışmada, son yıllarda yapılan ve bu tez kapsamındaki çalışma alanı için ayrıntılı olarak paleontolojiye dayalı elde edilmiş yaş aralığı kullanılarak ikinci, üçüncü ve dördüncü derece deniz seviyesi değişimleri elde edilmiştir. Bu değişimlerin yorumlanmasıyla Erken Lütesiyen (47.8 my) ile Geç Priaboniyen (33,9 my) arasında Orta Eosen süresince deniz seviyesinin yükseldiği ortaya konmuştur.

This thesis study was carried out in order to reveal the sequence stratigraphy and the associated sea level changes of the Middle Eocene-Oligocene aged Kırkgeçit Formation, which outcrops in a large area in the Eastern Anatolia Region, in the north of Elazığ city center. In the study area, the unit unconformably overlies the Elazığ Magmatites (Senonian) at the base, and is unconformably overlain by the Harput Volcanics (Quvaterner) and Palu Formation (Quvaterner). A measured stratigraphic section of 838 m was taken from the base of the unit to the probable top, and sea level changes and sedimentation environment were determined in the light of the sedimentological data in this section. Based on various sedimentary structures and lithology, it was determined that the sediments of the unit in this area were deposited in shallow water (shelf)-transition (coastline, wave base, tidal flat) environments. In this study, in which lithology-based sequence stratigraphy was applied for the first time on the Kırkgeçit Formation, second, third and fourth degree sea level changes were obtained by using the age range obtained in detail based on paleontology in the previous works for the study area within the scope of this thesis. Interpretation of these changes revealed that the sea level rose during the Middle Eocene between the Early Lutetian (47.8 my) and the Late Priabonian (33.9 my).
Sequence stratigraphy of the middle eocene-oligocene Kırkgeçit formation, north of the Elazığ, Turkey
Keywords: Jeoloji Mühendisliği