Nadir Bir Olgu: Gec Tanı Alan Atipik Yerleşimli Diyafragma Hernisi - Saraç, Mehmet; Bakal, Unal; Tartar, Tugay; Sarı, Mehmet Yusuf; Çığşar, Emine Burcu Kuzu; Kazez, Ahmet (My University, 2016)
Diyafragma hernisi sıklıkla Bochdalek ve Morgagni olarak iki tipte gorulur. Anterolateral yerlesimli bu nadir olgu gec tanı konulması ve ciddi beslenme sorunlarına yol acması nedeni ile sunulmuştur. Beslenme sonrasında siskinlik ve aralıklı kusma sikayetleri olan 15 yasında erkek hasta hematemez nedeniyle tarafımıza konsulte edildi. Hastanın genel durumu duskun, dehidrate, batını cokuktu ve sol hemitoraks bazalde solunum sesi alınamıyordu. PA Akciger grafisinde sol akciger bazalde hava sıvı seviyesi mevcuttu. Cekilen toraks BT'de midenin fundus kısmının diyafragma defektinden toraksa gecmis oldugu belirlendi. Laparotomide sol diyafragmanın anterior-lateral kısmında midenin fundus ve korpusunun bir kısmı ile omentumun sol hemitoraksa herniye oldugu defekt primer onarıldı. Per-operatif ve post-operatif herhangi bir komplikasyona rastlanmadı. Hasta cerrahi sonrası kontrollerinde sorunsuz izlenmektedir. Tipik diyafragma hernilerinin buyuk cogunlugu erken cocukluk doneminde tanı alır. Atipik yerlesimli defekti olan bu olgu ise oldukca gec tanı almıstır. Gastrik sikayetler ve beslenme geriligi olan hastalarda ayırıcı tanıda diyafragma hernisi akılda tutulmalıdır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Cerrahi