ALBİNO SIÇANLARDA KADMİYUMUN MEYDANA GETİRDİĞİ YAĞ ASİTİ BİLEŞİMİNDEKİ DEĞİŞİME MELOTONİN VE VİTAMİN E-SELENYUM KARIŞIMININ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - YILMAZ, MAHMUT (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi ALBINO SIÇANLARDA KADMİYUMUN MEYDANA GETİRDİĞİ YAĞ ASİTİ BİLEŞİMİNDEKİ DEĞİŞİME MELATONİN VE VİTAMİN E - SELENYUM KARIŞIMININ ETKİLERİNİN ARAŞTBRILMASI Mahmut YILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2005, Sayfa :38 Bu çalışmada kronik kadmiyumun (Cd) etkisiyle sıçanların karaciğer, böbrek, kalp ve testis dokularında oluşan yağ asiti bileşimindeki değişime antioksidan olan melatonin ve vitamin-E + selenyum karışımının etkilerinin araştırılması amaçlandı. Bir ay boyunca Cd, melatonin ve vitamin-E + selenyuma maruz kalan sıçanlar çalışma süresince her birinde 10 sıçan bulunan 5 gruba; kontrol, Cd, Cd+mlt, Cd+vit-E+Se ve Cd+mlt+vit-E+Se gruplarına ayrıldılar. Cd sıçanlara 1 mg/kg.lık CdCl2 şeklinde, melatonin 10mg/kg, vit-E+ Se ise 30 mg/kg + 2 ug'lık gün aşın dozlarla bir ay süreyle verildi. Beş grupta bulunan hayvanlar son uygulama sonrası kesildi ve karaciğer, böbrek, testis ve kalp dokularının yağ asiti bileşimi değişimleri gaz kromatografisi ile analiz edildi. Sıçanların (karaciğer, böbrek, testis, kalp) dokularındaki palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0), oleik asit (C18:l), linoleik asit (C18:2n6), araşidonik asit (C20:4) ve dokosahekzaenoik (C22:6) yağ asitleri belirlendi. Karaciğer dokusunda C18:ln7 yağ asiti Cd uygulanan grupta kontrol grubuna göre düşük (PO.05), testis dokusunda ise yüksek (P<0.05) olduğu belirlendi. Testis ve böbrek dokularında C18:ln9 ve C20:4n6 yağ asitleri Cd uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre yüksek (P<0.01) olduğu belirlendi. Böbrek dokusunda C18:2n6 yağ asiti ile C20:4n6 yağ asitleri arasında negatif korelasyon (r = -0.869) belirlendi. Testis dokusunda C18:ln9 yağ asiti ile C20:4n6 yağ asitleri arasında negatif korelasyon (r = -0.904) belirlendi. Sonuç olarak bulgularımızdan Cd gibi ağır metallere maruz kalınması sonucu canlı dokuların lipit biyosentezi üzerinde inhibitor etkilerin ortaya çıktığı söylenebilir. Ayrıca doymamış yağ asitleri üzerinde de azaltıcı etkiye sahip olması A-9 desaturaz ve A-6 desaturasyon basamağında görevli enzimler üzerinde de inhibisyona neden olduğu sonucuna varılabilir. Anahtar Kelimeler : Yağ asitleri, kadmiyum, melatonin, vitamin-E+selenyum, karaciğer, böbrek, testis, kalp VII
Research of melatonin and vitamin E-selenium mixture effects to created change of cadmium on fatty acid composition in albino rats
Keywords: Biyoloji