Yerel İklim Zonlarının CBS Ortamında Vektör-Tabanlı Haritalanması - Cilek, Muge Unal (My University, 2021)
Kentsel ısı adası çalışmalarında yaygın olarak kullanılan Yerel İklim Zonları (YİZ) kentsel alanda\riklimsel farklılıkların belirlenebilmesi için kentin iklim temelli sınıflanmasını içermektedir. Bu yüzden\rYİZ sınıflarını görselleştirilmesi için haritalama yöntemleri geliştirilmiştir. Manuel, raster ve vektör\rtabanlı olmak üzere üç tür haritalama yöntemi bulunmasına rağmen hassas ve doğru değerlendirme yapan\rvektör tabanlı yöntem yaygın olarak kullanılmamaktadır. Bu yüzden çalışmada vektör tabanlı YİZ haritası\rüretilmesinde CBS-tabanlı bir yaklaşımın Adana kenti örneğinde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu\rdoğrultuda çalışmanın yöntemi 5 basamaktan oluşmaktadır. a) sınıflama kriterlerinin belirlenmesi, b) her\rbir sınıflama kriterinin Arc-GIS aracılığı ile haritalanması, c) YİZ haritasının oluşturulması için karar\rağacının oluşturulması, d) karar ağacı doğrultusunda sınıflama kriterlerinin çakıştırılması, e) bulgular\rdoğrultusunda önerilerin geliştirilmesi. YİZ sınıflarının vektör tabanlı sınıflanması, çözünürlükten kaynaklı olabilecek sınıflama hatalarını en aza indirgemiş ve yüksek doğruluğa sahip YİZ haritasının\roluşturulmasını sağlamıştır. Çalışma sonucunda elde edilen YİZ haritasının kent iklimi ile ilgili\rçalışmalarda altlık olabilmesi ve karar vericilere yol gösterici olması beklenmektedir.
Keywords: Bilgi; Belge Yönetimi; Coğrafya